В САЩ и Великобритания съветват бременните жени да се имунизират срещу Ковид-19

Акушеро-гинекологични организации в САЩ и Великобритания препоръчват имунизация срещу Ковид-19 на всички бременни жени заради нарастващия брой случаи на заболяването и ниските нива на ваксинация, съобщиха Асошиейтед прес и Би Би Си.
Две водещи акушеро-гинекологични организации в САЩ – Американският колеж на акушерите и гинеколозите и Дружеството за перинатална медицина насърчиха имунизацията и подчертаха, че ваксинирането на десетки хиляди бременни жени през последните няколко месеца е показало, че ваксините са безопасни и ефикасни по време на бременност.
Инфекцията от новия коронавирус по време на бременността увеличава риска от тежки усложнения и може да увеличи вероятността и от преждевременно раждане. Данни на правителството на САЩ сочат, че едва около 16 на сто от бременните жени са приели една или и двете дози от ваксина срещу Ковид-19.
Доскоро позицията на двете организации на специалисти бе, че бременните не бива да бъдат изключвани от ваксинации, но не насърчаваха имунизацията.
Преди дни и главната акушерка на Англия настойчиво призова бременните жени да се имунизират срещу Ковид-19 възможно най-скоро.
Според официални данни от общопрактикуващите лекари и здравните власти в Англия стотици хиляди бременни британки не са имунизирани, а броят на бъдещите майки, настанени в болница заради инфекцията, расте. Други данни пък указват, че вариантът Делта на новия коронавирус увеличава вероятността от тежко протичане на инфекцията.
През последните три месеца 171 бременни в Англия с Ковид-19 са имали нужда от болнична помощ и нито една от тях не е била имунизирана.
В писмо до акушерките, гинеколозите и личните лекари главната акушерка на Англия Жаклин Дънкли-Бент казва, че всички специалисти по здравна помощ имат „отговорността активно да насърчават бременните жени“ да се имунизират.
„Ваксините спасяват животи и това е още едно напомняне, че ваксината срещу Ковид-19 пази вас, бебетата ви и любимите ви хора в безопасност и извън болница“, каза главната акушерка на Англия в обръщение към бъдещите майки.
От средата на април на бременните жени в Англия се предлагат ваксините срещу Ковид-19 на „Пфайзер“ и „Модерна“, като се препоръчва втората доза да се приема осем седмици след първата.
Бременни жени споделят, че отказват да се имунизират, защото ваксините са твърде нови.
„Бременните очевидно и съвсем естествено се колебаят, защото нямаше достатъчно данни, но жените вече могат да са спокойни, защото имаме доказателства от реалния живот, ваксините се използват в практиката“, каза за Би Би Си проф.Мариан Найт от университета в Оксфорд. Тя подчерта, че с имунизацията бъдещите майки защитават не само себе си, но и бебета си, на които предават антитела.
По данни на националната здравна служба на Англия повече от 55 000 бременни във Великобритания са имунизирани поне с една доза и няма никакви опасения за безопасността им. БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.