Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

Гробарите копаят и при 40-градусова жега

Огромен скок на погребенията във Велико Търново тази година, свободните места в гробищата вече са малко

За оня свят ред няма, е казал народът, затова гробарите работят при всякакви, дори екстремни условия. Шестима са те в общинското търговско дружество „Обредни дейности” ЕООД – Велико Търново, и преди няколко дни им се наложило, както сами ни разказаха, да оформят гроб в 15,30 часа, в най-голямата жега. Копали върху стар гроб, с бетонова основа. Първо започнали с багера, после доразбивали с чук на ръка, и тъй като бил тесен, накрая грабнали и лопатите да го доразширят. И така два часа. Били двама, но се справили навреме.

Все пак управителят Методи Петров се старае да ги щади доколкото може и когато се знае за погребение на другия ден, се копае или вечерта, или в ранните сутрешни часове. Ритуалите също по възможност се вместват до обяд. Мъжете приемат работата си стоически и философски. Двама от тях са вече на пенсионна възраст и имат стаж в предприятието повече от 20 години. Стоян Стоянов е на 61 години и е от Велико Търново. Гробар е от една година, управлява и багера, защото има всички категории. Не е лесно, но стиска зъби. И макар погребението да е тъжен ритуал, свидетел е на куп капризи на роднини и куриозни случки.

Понякога погребението се проточва и става дълга и широка. Един ден се бяха заредили три едно след друго, на всеки час. И настана едно напрежение… Преди два месеца пък едни играха хоро до гроба”, чуди се Стоян.

Пари на ръка от доволни клиенти – това се случва все по-рядко, явно си нямат, признава той. Най-много това да се случи един път в месеца. Иван Донев пък, на 35 години, успява и да се шегува с професията си, макар че му става жално от плача на близките на починалите. Бил от „подземната комисия”, а работата с лопатата нарича безплатен фитнес. На гробищата е от септември миналата година и вече почти е свикнал.

С 45 ПРОЦЕНТА СА СЕ УВЕЛИЧИЛИ ПОГРЕБЕНИЯТА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЗА ПОЛУГОДИЕТО НА 2021 Г.

Общо 440 са погребенията във Великотърновските гробища за първите шест месеца на годината. През миналата за същия период те са били 304, което е увеличение с близо 45%.

Това е огромен скок, никога не е било толкова рязко завишаването на броя на погребенията. За последните 17 години тази година от януари до май включително четирите месеца са рекордни”, коментира Методи Петров.

А ето и конкретната статистика. През май миналата година са били 48, тази година – 87. Април м. г. са били 53, тази година – 98. Завишение има и през юни – 39 през м. г. срещу 56 през настоящата. Средно едно погребение излиза между 800 и 1000 лева. Заради силните месеци като приходи в края на 2020 г. и големия брой погребения тази година досега финансовите резултати на предприятието са повече от добри, констатира Методи Петров. Миналата година излезли на печалба 70 хиляди лева. Заплатите на служителите обаче няма да се вдигат, на тримесечие се дават премии и ваучери за храна, които да компенсират донякъде по-ниското възнаграждение. Точно това е обаче една от причините по-трудно да се намират хора за работа.

СВОБОДНИТЕ МЕСТА В ГРОБИЩНИЯ ПАРК В СТАРАТА СТОЛИЦА СА МАЛКО, НА ФИНАЛА Е ПРОЦЕДУРАТА ПО РАЗШИРЕНИЕТО

200 декара е гробищният парк, с около 20 000 гроба. Свободните места вече са малко, в момента вървят съгласувателни процедури за разширение на гробищата в посока Беляковец, северозападно от полигона. Поддръжката му е голяма, трудна и затова през последните 4 – 5 години ОП „Обредни дейности” е ангажирало външна фирма – „Профикс”. Според управителя не е икономически изгодно да се наема собствен персонал, защото през зимата хората няма за какво да се ползват освен да ринат сняг, а то вече и сняг няма. След обиколката, която направихме, се убедихме, че повечето от гробовете не са поддържани и са обрасли в бурени. Има квартали, в които такива са 100 процента, уточнява Методи Петров. Но това е грижа на близките.

Само 30 са абонаментно поддържаните гробове, а таксата е 150 лева за година – от началото на пролетта до Архангелова задушница. „Хората плащат 50 лв. за гроб за вечни времена и смятат, че като ги платят тези 50 лева, някой е длъжен да дойде и да поддържа гроба също за вечни времена. Няма как да стане. Това е като при имотите. След като имаш гробно място, трябва да се плаща ежегодно някаква такса. Но това не е проблем само във Велико Търново, а национален”, коментира той. Много има какво да се желае обаче и от фирмата, която се грижи алеите да са окосени.

Слава богу, скоро не е имало поругаване на гробове, но преди седмица вандал счупил крана на една от чешмите. „Не се знаеше колко време водата щеше да шурти, ако не се бяха обадили хора. Дойдохме вечерта към 9 часа, спряхме водата, а на другия ден отстранихме проблема. Не е нормално обаче да дойдеш тука и да правиш поразии. Ние чешмите сме ги направили за улеснение на гражданите”, възмущава се управителят.

А иначе всички един ден сме за там. По-важно е какъв ще е земният ни път, докато сме живи…

Ана РАЙКОВСКА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *