Мотивацията зависи от това как мозъкът реагира на умората

Мотивацията за извършване на определена дейност зависи от начина, по който мозъкът реагира на умората, показват данните от съвместно проучване на изследователи от университетите в Бирмингам и Оксфорд, цитирано от изданието „МедикалЕкспрес“.
Изследователите са наясно с механизмите, които мозъкът използва, за да реши дали изпълнението на определена задачи си струва усилията, но влиянието, което оказва умората върху този процес, досега не е добре проучвано.
Учените стигат до заключението, че ако са изморени, хората са по-малко склонни да работят и да полагат усилия, дори и при предложено заплащане.
Британските изследователи установяват също така, че има два вида умора. Първият вид умора преминава като краткотрайно усещане и може да се преодолее с кратка почивка. С течение на времето обаче се натрупва вторият вид умора, която е дълготрайна, отнема желанието за работа и не се преодолява с кратка отмора.
„Установихме, че желанието на хората да полагат усилия се колебае от време на време, но постепенно намалява, когато повтарят една задача“, обяснява Таня Мюлер, която е начело на изследването, проведено в Оксфордския университет. „Подобни промени в мотивацията за работа изглеждат свързани с умора, като понякога тя ни кара да вземем решение да не продължаваме.“
В проучването са взели участие 36 млади и здрави хора, на които е поставена компютърна задача. Те получават различни количества парични възнаграждения при полагането на определени усилия. Участниците правят повече от 200 опита, като при всеки са запитани дали искат да работят, като се увеличават приходите им, или предпочитат да почиват, след като вземат малко възнаграждение за положения труд.
Учените създават математически модел, за да прогнозират нивото на умора, което човек би могъл да изпита във всеки момент от експеримента, както и до каква степен умората оказва влияние върху решението за продължаване на работата.
По време на проучването участниците са подложени на изследване с ядрено-магнитен резонанс, което позволява на учените да наблюдават активността на мозъка. В области на мозъка е установена дейност, която частично отговаря на прогнозните модели.
„Проучването ни дадени нови насоки за изучаване и разбиране на умората. Тя засяга мозъка, което при някои хора води до промяна на мотивацията,“ казва д-р Матю Апс от Бирмингамския университет, което е сред водещите автори на проучването.
Данните от проучването са публикувани в изданието „Нейчър камюникейшънс“.

Източник: БТА

One thought on “Мотивацията зависи от това как мозъкът реагира на умората

  • 04.08.2021 в 0:58
    Permalink

    Аз кът немам мозък какво да направя?

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.