Интересни факти за дините, наречени „ангелска храна“ от хумориста Марк Твен

Известният американски писател и хуморист Марк Твен е бил поклонник на дините и ги е наричал „ангелска храна“. По повод отбелязвания днес Световен ден на динята, ето още няколко интересни факта за растението, класифицирано като плодов зеленчук:
Дивите дини произхождат от Южна Африка.
Според най-ранните свидетелства дини са отглеждани за първи път в Египет преди около 5000 години. Древните египтяни са ги поставяли в гробниците за храна на душите.
В Китай дини се отглеждат от десети век, а в Европа – от 13-и.
Сочният и вкусен плодов зеленчук се отглежда в 96 страни по света. Съществуват над 1200 динени разновидности. Водещият производител е Китай. В страната, както и в Япония, гостите често носят диня като дар за домакинята. В Страната на изгряващото слънце се заражда идеята да се отглеждат квадратни дини.
В Египет и Израел е обичайна практика сочният хранителен продукт да се поднася със сирене фета.
Научното наименование на динята е Citrullus Lanatus. Съдържанието на вода в нея е 92 процента, а захарното съдържание – шест процента. Нейни близки „сродници“ са тиквите и краставиците.
Някои разновидности се нуждаят от 130 топли дни, за да узреят. Зреенето на повечето дини продължава между 85 и 100 дни.
Месото на динята невинаги е червено. Срещат се дини с оранжева, зелена, жълта и бяла „плът“.
Всички части на плодовия зеленчук са ядливи, в това число семките и кората. Дините са нискокалорични и не съдържат „лоши“ мазнини и холестерол.
Сладостта на дините се измерва по скалата на Брикс. Повечето получават оценка 9 или 10. Най-сладките се оценяват с 11 или 12.
Освен вкусна, динята е и полезна за здравето. Богата е на витамини А и С и калий, а съдържанието на ликопен в нея е по-голямо, отколкото в доматите.
Диненият сок облекчава мускулно напрежение.
Заради съдържанието на цитрулин динята е считана за естествена виагра и може да предложи алтернативно разрешение на проблема с еректилна дисфункция (импотентност) при мъжете.
Дините без семки не са генномодифицирани, те са „стерилни“ хибриди.
Рекордът на Гинес за диня с най-голямо тегло, поставен през 2013 г., е 159 килограма.
В САЩ има цял месец, посветен на дините.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *