Млади зъболекари предпочетоха Килифарево пред чужбина

Д-р Саид Джамбазов и д-р Галя Нанкова вече имат пациенти от целия район и полагат основите на дентален туризъм

ОТ ДВА МЕСЕЦА ДЕНТАЛНИЯТ КАБИНЕТ НА Д-Р САИД ДЖАМБАЗОВ В КИЛИФАРЕВО ПРИВЛИЧА ПАЦИЕНТИ НЕ САМО ОТ МАЛКОТО ГРАДЧЕ, НО И ОТ СЪСЕДНИ СЕЛА И ОБЩИНИ. В кабинета работи и неговата колежка д-р Галя Нанкова, която получила образованието си в Испания, но искала да предаде опита и познанията си на българи. Двамата сформират идеален екип, който е в състояние да реши всякакви проблеми със зъбите. Местните ги благославят и разнасят от уста на уста многобройни хвалебствия по техен адрес. Почти ежедневно някой от доволните пациенти идва, за да зарадва с мил жест зъболекарите. Затова и д-р Джамбазов закупил хладилник, за да има къде да прибира даровете. „Носят ни всевъзможни домашно приготвени неща – прясно мляко, краставици, домати, чушки, яйца и т.н. Хората в малкия град са много топли и чистосърдечни. Не бих напуснал мястото, за да отида да търся реализация в по-богати локации или в чужбина“, споделя той.

Д-р Джамбазов е на 26 години, от Килифарево. Още по време на следването в Медицинския университет в София хората в градчето разпитвали кога ще се дипломира, за да се възползват от услугите му. Първоначалната идея била да отвори дентална практика в старата столица, но любовта към родното място надделяла. Закупил помещение в центъра на градчето и в продължение на 9 месеца правил ремонт, за да превърне мястото в модерен и уютен кабинет.

По това време в България се завърнала и д-р Нанкова. Тя живяла в Испания от 13-годишна, където емигрирала с родителите си. В Мадрид завършила средно образование, а след това дентална медицина и специализация по орална хирургия и поставяне на импланти. Преминала и практика в Швейцария, работила в съда като експерт, където давала становище по сложни и заплетени криминални случаи. В Испания се запознала със съпруга си, който е от Велико Търново, и решили да се преместят в старата столица. Той пък се оказал приятел със семейството на д-р Джамбазов и ТАКА ДВАМАТА ЗЪБОЛЕКАРИ СТИГНАЛИ ДО ЗАКЛЮЧЕНИЕТО, ЧЕ ЩЕ БЪДЕ ЧУДЕСНО, АКО ОБЕДИНЯТ УСИЛИЯТА СИ ЗА ОСИГУРЯВАНЕ НА КАЧЕСТВЕНА ДЕНТАЛНА ПОМОЩ в Килифарево.

„Той е прекрасен млад специалист, много амбициозен и мотивиран. Имаме сходни характери, обичаме професията си и беше лесно да се сработим. Не съм се колебала за преместването и работата в градчето, защото исках да приложа своя опит в обгрижването на пациентите, който придобих в чужбина. Няма разлика между пациентите от Испания и България – всички ги е страх да седнат на зъболекарския стол, затова трябва да ги предразположим да се успокоят и да се чувстват комфортно“, сподели д-р Нанкова.

Разказа, че единственото, което отличава местните от чужденците, е финансовата невъзможност да си позволят импланти. Цените са много високи за нашенците, но няма как да бъде евтино, защото не бива да се прави компромис с качеството на материалите и протезите.

Специалистката заяви, че вече правят и операции в кабинета – вадят мъдреци и корени, а наскоро поставили и първия имплант.

Д-р Джамбазов казва, че почти всички в Килифарево се доверяват напълно на неговата експертиза, но заради възрастта му единици имат някакви предубеждения.

„Градът е малък и знам кой е говорил разни такива неща, обаче се случи същите хора да идват по спешност при мен. След това си промениха мнението“, споделя с усмивка той.

Най-възрастният посетител при младия зъболекар е 89-годишна жена от Плаково. Тя все още има около 10 нейни зъба в устната кухина. Пациенти има от целия район, където вече се развива и дентален туризъм.

„Макар че навремето е нямало кой знае каква устна хигиена, много от старите хора имат по-здрави зъби от младите. Правили нещо елементарно – жабурили са устата със сода, използвали са парченца въглен за почистване на плака и са съхранили дълго денталното си здраве. В МОМЕНТА В НАЙ-ОКАЯНО СЪСТОЯНИЕ СА ДЕЦАТА И МЛАДЕЖИТЕ. Много от тийнейджърите сами са си навредили с избелване на зъбите в домашни условия“, заяви д-р Джамбазов.

26-годишният специалист разказва, че в кабинета идват за помощ хора не само от Килифарево, но и от съседни села и дори от Горна Оряховица и Лясковец. Пристигат и гастарбайтери и чужденци, които идват на почивка у нас. Всички обаче си тръгват щастливи и доволни, че двамата зъболекари са ги избавили от болежките.

„Много съм доволен от моята медицинска сестра. Тя е много слънчева, децата я приемат като тяхна баба и успява да ги успокои. Имах няколко кандидатки – млади, но им се стори много работата, която изисквам, и се отказаха. Не толкова че заплатата е малка, а че няма да се справят, а тя издържа по 11 часа на крака“, хвали я килифарчанинът.

Всеки пациент, който прекрачи прага, попълва документация за общия си статус. Това учудва хората, защото не са свикнали с подобно внимание и грижи.

„Те бързат да приключат с анамнезата, но след всяко питане болестите, за които споделят, се увеличават. Необходимо е да знаем какво е състоянието им, защото не предприемаме сложни и скъпи процедури, без да оценим риска. Не бива пациентите да се подлъгват, че ще им сложат много импланти за малко пари. ПОНЯКОГА СЕ СРАМУВАМ, ЧЕ СЪМ ЛЕКАР, ЗАЩОТО ИМА КОЛЕГИ, КОИТО ИЗОБЩО НЕ ГИ ИНТЕРЕСУВА ОБЩИЯ СТАТУС НА ПАЦИЕНТИТЕ – какви придружаващи заболявания имат, какви лекарства приемат – ако ще да е жена на 90 години с диабет и кръвна захар 15. Не може да се прави компромис със здравето“, категоричен е д-р Джамбазов.

Той е добре познат на местните не само защото е родом от градчето. Още от ученик развивал културна дейност и радвал хората в населеното място. В 8-ми клас по негова инициатива създал детското театрално студио към Младежкия дом. Впоследствие преименували състава в лятна театрална работилница. Той е ръководител на звеното и помага на 11 деца на възраст от 15 до 19 години да подготвят представления. В момента малките самодейци се готвят за спектакъл, който ще представят в началото на септември.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка: авторката

One thought on “Млади зъболекари предпочетоха Килифарево пред чужбина

  • 04.08.2021 в 6:52
    Permalink

    Мед сестрата е номер 1 !
    Бачка и знае всичко както трябва

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *