Трийсетина метачки с тенекии от сирене не смогват да чистят великотърновските улици

Малкото закупена техника постоянно е в ремонт и не е подходяща за нашите условия, а мръсотията ни превзема

Велико Търново през последните години никога не се е нареждало сред най-чистите в страната, но от началото на пролетта хигиената видимо е занемарена. Градът изглежда мръсен, а по всички улици, включително и по главната, на всеки метър има фасове, хартийки, листа и всякакви боклуци. Разбира се, това преди всичко се дължи на културата, навиците и възпитанието на великотърновци, които явно не са на висотата да бъдат жители на духовната и историческа столица на България. Но очите боде и другият безспорен факт, че отговорните за метенето на града – ОП „Зелени системи”, не успяват да се справят.

 

Улица „Стоян Коледаров“ в квартал „Зона В“
Сн. Анета ДИМИТРОВА

ПРИ 49 МЕТАЧКИ НА ЩАТ, РЕАЛНО РАБОТЯТ 30

Жените си работят както всяка друга година, но с тази пандемия има много, които излизат в болнични, други са в отпуска. Реално на улиците през деня метат средно около 30 и това са всичките за целия град. А и процесът е двустранен – ние чистим, след нас гражданите цапат”, коментира директорката на общинското предприятие Паша Илиева. Тя е на този пост от 2014 г. По график всяка сутрин се метат улиците в централната градска част и основните улици по кварталите. В следобедните часове и второстепенните, но по един-два пъти в месеца. При такава щатна бройка, която не е константна величина, няма как да се случи метенето навсякъде всеки ден, обяснява Паша Илиева. Че толкова работници са крайно недостатъчни за чистенето на един голям град, е ясно. Това, което дразни повече и на което навярно всеки е бил свидетел поне веднъж, е гледката на метачките, подпрени на метлите си с часове, събрани на групички и увлечени в сладка приказка. Или как метат отгоре-отгоре в определения им участък и след тях пак не е достатъчно чисто. Организаторите на трите групи също не могат да бъдат навсякъде и контролът им се изплъзва. Странно изглеждат и „лопатите”, в които се събира сметта, направени от тенекии за сирене. Скоро обаче няма да бъдат сменени с други, казва директорката, защото тези са леки и удобни за жените, които трябва да ги разнасят по 8 часа на ден и не представляват никакъв разход за предприятието.

МАЛКОТО НА БРОЙ ЗАКУПЕНА ТЕХНИКА ПОСТОЯННО СЕ ЧУПИ И НЕ Е ПОДХОДЯЩА ЗА УЛИЦИТЕ НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Общо с три машини разполага ОП „Зелени системи”. Преди две години били закупени машина тип прахосмукачка и две листосъбирачки, но предприятието не случило с тях, разказва Паша Илиева.

Разберете, това са общи работнички, които нямат технически познания и не могат да ги управляват. Освен това е тежко за жените, „прахосмукачката” е електрическа, на самоход, трябва да се дърпа, по-скоро е мъжка работа. Отклонявала съм мъже от отдел „Озеленяване”, за да може тази машина да е в движение. От друга страна, тя е висока и по стръмни или калдъръмени улици не е функционална и ефективна. Подходяща е единствено за паркове и равни места. Другите две са тикащи, с дизелов двигател, палят се подобно косачка и с тях жените също не могат да се справят. И не само те, просто е нужен технически грамотен човек, защото при неправилна експлоатация машините се чупят. Откакто ги купихме, сме ги използвали няколко пъти, във вечен ремонт са. Водят се листосъбирачки, но торбите за боклука са от такава материя, че се срязват от всеки попаднал остър предмет, дори от клечка. Налагало се е да шием торби, защото оригинални не можем да намерим. По принцип машините ги купихме за събиране на листата в парка, но ги пробвахме и за друг вид боклук. Не става.”

По информация на Паша Илиева, за съжаление, към момента Община Велико Търново не предвижда скорошни инвестиции за закупуване на машини, които да почистват поне тротоарите, защото между паркираните автомобили техниката така и не може да влезе. А би било добре, защото явно при този щат в предприятието това е единственият начин да се насмогне с чистенето. Трябва да се предвидят обаче и по-сериозни заплати за хората, които ще ги управляват, за да се отнасят с тях като добри стопани, иначе никой няма да се хване. Техниката обаче не може да замени напълно метачките, тях ги има във всеки голям град у нас и по света. Но и те стават дефицитен кадър.

НЯМА ЖЕЛАЕЩИ ЗА РАБОТНИТЕ МЕСТА В ОП „ЗЕЛЕНИ СИСТЕМИ”

Жените са по на 50 и повече години, голяма част от тях не успели да се пенсионират поради недостатъчен стаж и работят в предприятието от необходимост. При 675 лв. брутна заплата за непрестижния труд за подбор на кадри не може да се говори. Има и голямо текучество, оплаква се ръководителката на предприятието. От създаването му до този момент уволнените са 276. Дори се е стигало до прецедента един работник да е уволняван и назначаван 10 пъти през годините. Има моменти, в които просто няма кого да назначи и когато се появи човек от този списък, за когото се е зарекла, че няма да го вземе на работа, се принуждава да направи точно това, признава тя. Защото графиците трябва да се закърпят някак.

И все пак, колкото и техника да се закупи и метачки да се назначат, не пазим ли, Велико Търново ще продължава да е мръсен град. Според Паша Илиева през последната година и в това отношение пандемията има пръст. „Много от завърналите се от чужбина наши съграждани оставиха културните си навици там, а тук хвърлят където им падне. Решиха да разчистят мази и тавани и боклуците се увеличиха, това е истината. Ако всеки реши да си калкулира труда, който би упражнил за една година да си изчисти пред вкъщи, и види сумата, тя ще е много по-голяма от таксата смет, която плаща на общината”, казва директорката.

Ана РАЙКОВСКА

Сн. авторката

2 thoughts on “Трийсетина метачки с тенекии от сирене не смогват да чистят великотърновските улици

 • 03.08.2021 в 11:18
  Permalink

  Аз лично поня като малък едни оранжеви камиони с въртящи четки и маркучи с вода да чистят улиците. За съжаление моите деца няма от къде да си изградят подобни спомени. В близкото минало съм виждал улиците да се мият само преди празника на града 22.03. Последните години и тогава не съм забелязал. В Горна Оряховица главните улици са по-чисти и с по-добра маркировка. Срамота!

  Отговор
 • 03.08.2021 в 12:52
  Permalink

  Да, бе, метат… Понякога метат… Преди обед обикновено се крият да пият кафе зад блоковете на бул. България, зад бившата „Спортна среща“. На катун са го обърнали.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *