Над 300 участници на феста за хумора в народното творчество в Дъскот

Над 300 участници от седем общини в страната участваха в осмото издание на фестивала „Хуморът в народното ни творчество”, който се провежда в Дъскот, но заради пандемията миналото лято не се състоя. Въпреки жегата в павликенското село дойдоха 20 групи и 16 индивидуални изпълнители, като най-малката беше 6-годишната внучка на кмета на селото Румена Кънчева. По традиция приветствие на място поднесе кметът на Павликени инж. Емануил Манолов, а високите температури принудиха изпълнителите да пеят в читалището вместо на мегдана.

Първо място грабнаха певческата група на Дъскот „Росна китка” и женският народен хор при читалището в Хаджидимитрово, които получиха статуетка и диплом. Второто място също бе поделено и наградите взеха самодейците от Драгомирово и Сухиндол. Третото място си поделиха групата за народни песни от Градище и певческата група от Вишовград.

6-годишната Румена и Румяна Пенчева от пенсионерския клуб в Дъскот получиха медал и диплом, на второ място с тези награди си тръгнаха Мария Маринова от Климентово и вокална група „Пей сърце” от Павликени, третото място бе определено за Софка Тоткова от Лесичери и фолклорна група „Детелина” от Паскалевец. Със статуетка на журито и диплом си тръгна фолклорна група при читалище „Габрово-2002” от Габрово.

Наградата на кмета на Дъскот Николай Митев – плакет и диплом, бе дадена на мъжката певческа група при читалището в Овча могила. Специалната награда на журито –ваучер за 10, 11 и 12 септември за националната фолклорна среща „Автентичност и съвремие” в Попово, получиха женски народен хор от Стамболово и смесена певческа група от Овча могила.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *