Образование

Първата класна стая за обучение по метода „Монтесори“ в областта откриха в СУ „Г. С. Раковски“

Великотърновското школо е едва третото в България, което има нужното оборудване и пособия за преподаване по тази система

Училище „Г. С. Раковски“ във Велико Търново е първото в областта, което се сдоби с класна стая за обучение по метода „Монтесори“. Оборудването и пособията за малчуганите са дарени от Ротари клуб – Велико Търново, и са на стойност 1985 лв. Дарението бе връчено във вторник от президента на клуба Венелин Иванов. На представянето на новия кът за хлапетата присъстваха зам.-кметът на Община Велико Търново Снежана Иванова, председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов и директорът на дирекция „Образование“ Пенка Игнатова, както и членове на борда на Ротари клуба.

Радваме се на новата придобивка и се надяваме да се приложи новият метод и в други училища. Академичната програма и знания са същите като в традиционното училище, но тук е различен начинът на учене. Подготовката започва по-рано и децата се учат чрез допир с различни материали да опознават света около себе си. Така малчуганите развиват способностите си и постепенно извървяват пътя до абстракцията, извличат формулата или извода, дефинират правилото и изключенията“, коментира учителката, която е минала обучение за преподаване по новия метод и е изключително щастлива, че ще има възможност да работи с децата по нов начин.

В основата на метода „Монтесори“ е поставена идеята за обучението на децата от ранна детска възраст. Те са окуражавани да бъдат активната страна, да взимат решения и да учат за околния свят посредством игра. Това определя детето като жадна за знание личност, която е способна сама да трупа знания и опит по начин, който е най-добър за нея. Тестван и прилаган в различни култури повече от 100 години, този начин на работа с малчуганите стимулира тяхното физическо, психическо, емоционално и социално развитие.

Училището в старата столица е едва третото в цялата страна, което се сдобива с класна стая за прилагане на новия начин за обучение.

При този подход отсъстват традиционните оценки и изпитвания, които стресират децата допълнително. Тук се акцентира върху вътрешната самооценка, която малчуганите си дават.

От училището се надяват все повече учители да изберат новото и иновативното, за да дадат най-доброто на децата си.

Дияна ГАНЕВА

Снимки: авторът

2 thoughts on “Първата класна стая за обучение по метода „Монтесори“ в областта откриха в СУ „Г. С. Раковски“

  • Mamma mia, сега лапетиите ще цъфнат и ще вържат, знания, умения и прогрес, свобода, равенство, братство. Все пак става въпрос за спортното училище, нали. Навремето му викаха „спорното“, защото имало спор, дали изобщо е училище… Абе, хора, спрете с тези криви практики бе. Видял някоой, че някъде нещо се прави и айде и ние. Дали всичко е така, както се представя или само се търси пропаганда, това вече е маловажен въпрос.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *