Само за месец диагностицираха петима с рак на ларинкса в горнооряховската болница

УВЕЛИЧАВАТ СЕ СЛУЧАИТЕ НА ОНКОЛОГИЧНИ УНГ ЗАБОЛЯВАНИЯ В ОБЛАСТТА, отчитат в единственото отоневрологично отделение в региона в МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица. Специалистите в звеното са установили през юли петима пациенти с рак на ларинкса. Диагностицираните са преминали оперативно лечение и продължават лъчетерапия в други високотехнологични болници.

Началникът на отделението д-р Стоян Стоянов отчита, че над 60 процента от пациентите търсят медицинска помощ, когато заболяването е в напреднала фаза.

„Ранната диагностика е много важна, защото благодарение на нея оперативното лечение може да бъде частично, а преживяемостта на пациента – голяма. При напреднал стадий на заболяването възможностите са вече силно ограничени“, обясни специалистът.

За първите 6 месеца на 2021 г. през отделението са преминали над 250 пациенти. Броят им е по-малък в сравнение със същия период в годините преди пандемията. Това е обяснимо, имайки предвид страха на хората от заразяване с коронавирус при посещение на лечебното заведение.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.