Възстановяването на плажа във Велико Търново – засега само намерение

До времето на късния соц мнозина използвали прохладните води на Янтра за отмора

Допреди трийсетина години великотърновци имали плаж, където намирали спасение от летните жеги в прохладните води на Янтра. Високите температури тези дни предизвикаха жителите на града да си спомнят отново за старите времена и да повдигнат на дневен ред въпроса за плажа и неговото възстановяване. Плажът се простирал от района на Стамболовия мост по горното течение на реката чак до подножието на Балдуиновата кула. В близост до бентовете под Хуманитарна гимназия също бил обособен кокетен плаж с пясъчна ивица, но сега зоната за отдих прилича на джунгла, показа наша проверка на място.

 

Малко преди пандемията общината бе възложила изготвянето на проект за възстановяване на плажа и облагородяване на района, но ситуацията в страната наложи забавянето му. Проектът включва оформяне на парк тип лесопарк, заснемане и ревизия на едрата растителност, както и засаждане на нови дървесни видове. Предвиждат се места за изгледни площадки – кътове за отдих, пристани за лодки, скално катерене, въжен парк, детски площадки и др. По цялото трасе се предвиждат осветителни тела с височина 4,00 м, а в зоните, предвидени за релакс – 1,1 м. В района може да бъде изграден и бар на открито по подобие на популярния в района на севлиевското село Стоките „Бедуин бар“.

През 2014 година в рамките на провелата се Студентската творческа асамблея стотици младежи от цяла Европа направиха опит да възстановят плажа, почистиха и направиха различни видове артинсталации, както и зони за отдих, това даде надежда на болярите, че плаж ще има отново. Година след това поради липсата на поддръжка и адекватно чувство за отговорност и съхранение всичко беше почупено и занемарено. Мястото, което бе облагородено от младите архитекти, след това буреняса, а дървените мостове, местата за пикник и лежанките изгниха. Така нахалост отидоха трудът и общинските средства за творбите на 550 студенти. През 2019-а ул. „Крайбрежна“ придоби нов вид, като бе асфалтирана и облагородена с нови тротоари, осветление, зелени площи, пейки и улични настилки, но за плажа средства така и не останаха. Надеждите на великотърновци са, че отново ще получат зоната си за къпане и слънчеви бани и този път ще бъде помислено за запазването му.

Придобивката на старата столица е открита през далечната 1934 година. Брегът за къпалнята тогава бил застлан с дребен чист пясък, който образувал малка плажна ивица край река Янтра. Сега всичко е обрасло, неподдържано, а реката е мръсна и зеленясала. Живущи в района разказват как навремето е имало изградени кабини за преобличане и дървени скари, на които любителите на слънчевия загар събирали тен, а до плажа се стигало по специално прокарана романтична пътечка. Всичко това звучи като фантастика на фона на гледката сега. За великолепната придобивка – организиран хигиеничен плаж, решението взел Културно-стопанският съюз „Стара столица”, основан през 1930 г. Ръководството му било с амбицията да превърне Велико Търново в курорт и затова предложило на общинските съветници цял куп смели идеи. Повечето не видели бял свят, но идеята за плаж на Янтра била осъществена.

Дияна ГАНЕВА

3 thoughts on “Възстановяването на плажа във Велико Търново – засега само намерение

 • 04.08.2021 в 9:13
  Permalink

  Жалко, за да се реализира трябва да се направи от доброволци, само така ще се оцени .Едно време се е прилагала тази инициатива за много неща.

  Отговор
 • 04.08.2021 в 10:30
  Permalink

  Те го бяха възстановили преди години и беше много хубаво, беше от някаква асамблея на архитектите, които използваха идеите си, за да направят много красиви неща във Велико Търново. За съжаление, всичко беше порутено, запалено, разрушено… Така беше и с плажа. Не знам дали има смисъл да се прави нещо, освен ако не се постави охрана на местата, които се обновяват.

  Отговор
  • 04.08.2021 в 13:49
   Permalink

   Единственото нещо, което остана от тази Асамблея, и все още се ползва, е изгледната площадка срещу Халите. Ако не беше в центъра на града, и нея щяха да потрошат.

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *