Деца претвориха в артинсталация съзвездията над Горна Липница

Млади таланти от цялата страна се включиха в артрезиденция „Старото училище“, която се проведе в Горна Липница. Гости на тазгодишното издание на форума бяха възпитаници на художествени школи от Бургас, Казанлък, Габрово, Павликени и студенти от Националната художествена академия в София. 25 деца от селото, ръководени от Пламен Петров, за два дена създадоха в училищния двор на площ от 800 кв. м светлинна артинсталация. Тя представлява звездна карта на северното небесно полукълбо с 48-те му съзвездия – така, както са разположени в момента над село Горна Липница. Изпълнена е чрез начертаване на разположението на съзвездията, като на мястото на всяка звезда е поставена чаша със свещ. Вечерта в 22 часа всички „звезди“ бяха запалени от децата, а изпълнението бе заснето с дрон, разказва Пламен Петров.

На закриващата изложба по зададената тема са били представени 76 творби, изпълнени чрез техниките стрингарт, стъклопис, батик, енкаустика, плакат, артфотография, пърформанс и лендарт.

След изложбата местните деца, обединени във Фолклорна детска формация „Липниче“, са представили пред гостите си и хората от Горна Липница спектакъла „Легенда за Ак ага“, свързана с историята на селото.

Организатори на събитието „Генерация ТВОРЯ“ – изкуство от деца за възрастни, са местният творец Пламен Петров, Дарина Палова и Димитър Палов, кметство Горна Липница и читалище „Зора – 1887”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.