Кметове защитиха с писма маломерни паралелки, 372 са свободните места след третото класиране след VII клас

Осем са маломерните паралелки на този етап в гимназиите във Великотърновска област след третото класиране на бъдещите осмокласници. Част от тези паралелки обаче са или в списък с недостиг или в списъка на защитените професии. В тях нормата за формиране съответно е 12 и 9 ученици. Към момента има недостиг на 3 деца в ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров“ – Горна Оряховица, по професията „Производство на захар и захарни изделия“, 6 са свободните места в ПГ по моден дизайн – Велико Търново, за фризьор – козметик, 8 – в СУ „Вела Благоева“ – Велико Търново, в профил „Обществени науки“, а в Хуманитарната гимназия не достигат 7 ученици за професията журналист. В ПГЖПТ „Н. Й. Вапцаров“ – Горна Оряховица, където след първо класиране бяха закрити две от специалностите, в останалата една паралелка свободното място е едно. 10 ученици не достигат за формиране на нормативния мининум в Обединено училище в с. Джулюница, в Сухиндол са трима. В ПГТ „Васил Друмев“ в Стражица се търсят още 4 ученици.

„За всички тези паралелки сме получили писма от кметовете на Велико Търново, Горна Оряховица, Лясковец и Сухиндол, в които изразиха исканията си да не бъдат закривани паралелките. В случай че останат маломерни, те декларират, че ще осигурят тяхното финансиране. В качеството си на началник на РУО – Велико Търново, чл. 70 от Наредба 10 за организацията на дейностите ми дава право да не закривам паралелки. Затова след третия етап няма да има закриване на още паралелки в област Велико Търново“, каза за в. „Борба“ инж. Розалия Личева.

РУО – Велико Търново, е направило проучване дали има седмокласници, които още не са записани. След третия етап на 11 деца не им е достигнал балът за желаните професии и не бяха класисирани никъде. Някои са заминали в чужбина, 4 са отпаднали, а една голяма група от около 30 ученици са на поправителни изпити през август и септември.

Записването и запълването на незаетите места след трето класиране вече става директно в съответното училище. Крайният срок най-често е 10 септември. Началничката на РУО – Велико Търново, очаква все пак броят на маломерните паралелки да се сведе до 4.

372 са свободните места за осмокласници в гимназиите във Великотърновска област след третия етап на класиране от общо 1984 места. Крайният брой на паралелките за новата учебна година е 76.

Ана РАЙКОВСКА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *