Превалявания и съществено захлаждане, след това отново слънчеви дни, нови превалявания се очакват във вторник

През нощта ще преобладава облачно време. Ще духа умерен вятър от южната четвърт. Минималните температури ще бъдат между 18 и 22 гр. За В. Търново минимална температура около 21.

В петък ще има разкъсана, често и значителна облачност. Очакват се краткотрайни валежи от дъжд, на места придружени от гръмотевици. Ще духа умерен вятър от северозапад-запад. Максималнитетемператури чувствително ще се понижат и ще са между 28 и 30 гр. За В. Търново максималната температура ще е около 29. Атмосферното налягане през деня ще остане без съществена промяна, а вечерта ще започне да се повишава.

Над западните и централни части на Стара планина времето ще бъде облачно с валежи от дъжд, придружени от гръмотевици. Ще духа умерен до силен вятър от север-северозапад. Температурите чувствително ще се понижат и максималната на 1200 м ще бъде около 22 гр., а на 2000 м около 16.

На тази дата най-високата измерена максимална температура във В. Търново е 39.5 гр. през 2012 г., а най-ниската измерена минимална температура е 10.2 през 1964 г. Слънцето ще изгрее в 06 часа и 15 минути и ще залезе в 20 часа и 30 минути. Фаза на Луната: два дена преди новолуние.

В събота, неделя и понеделник ще преобладава слънчево време. Ще духа в събота умерен вятър от северозапад, а в неделя и понеделник слаб от юг-югоизток. Минималните температури ще бъдат между 17 и 21 гр. Максималните температури постепенно ще се повишават и в понеделник ще достигнат 36-37 гр. Атмосферното налягане ще продължи да се повишава. Във вторник и сряда облачността ще е променлива. В късния следобед във вторник има вероятност да превали и прегърми. Вятърът ще бъде слаб до умерен със северна компонента. Минималните температури ще се задържат почти без промяна. Максималните температури слабо ще се понижат и във сряда ще са между 29 и 32 гр. В четвъртък ще преобладава слънчево време и температурите отново ще започнат да се повишават.

Над западните и централни части на Стара планина в събота, неделя и понеделник времето ще бъде слънчево. В събота ще духа умерен, по високите и открити части до силен вятър от северозапад, а в неделя и понеделник вятърът ще бъде слаб до умерен. Максималните температури ще се повишават и в понеделник максималната на 1200 м ще бъде около 29 гр., а на 2000 м около 22.

От вторник до края на периода облачността в планините ще е променлива, често и значителна. Следобедите ще се образува мощна купеста и купесто-дъждовна облачност, от която се очакват краткотрайни валежи от дъжд, придружени от гръмотевици, с най-голяма вероятност във вторник. Вятърът ще бъде до умерен от северозапад. Максималните температури ще се понижат.

Дежурен синоптик: Валентина Радойска

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *