Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

Първият златен медал за България на Олимпиадата в Токио донесе възпитаничка на Свищовската академия

Каратистката Ивет Горанова спечели първия златен медал за България на Олимпиадата в Токио. Тя завоюва титлата в дисциплината кумите при жените в категория до 55 килограма след блестяща игра през целия дебютен за нея ден в Игрите.На финала сънародничката ни победи украинката Анжелика Терлюга с убедителното 5:1. По пътя си към олимпийския връх Горанова записа и две победи в груповата фаза и една – на полуфинала. Стартира с триумф над шампионката Цуюн Уен, след това разгроми и Серак Озчелик, а на полуфинала се изправи срещу Бетина Планк, която победи с 4:3.

Ивет Горанова е първокурсничка в специалност „Икономика на търговията” в Свищов. Участие в предстоящите Летни олимпийски игри в Токио свищовската студентка си осигури, като завоюва златен медал на олимпийския квалификационен турнир във френската столица Париж.

Тя е носителка на историческите първи отличия за страната ни от световно и европейско първенство в този спорт, а вече и със злато от олимпиада. При дебюта си през 2018 г. на световното първенство за мъже и жени в Мадрид тя завоюва бронзов медал. В олимпийската категория до 55 килограма „Кумите”, в конкуренция за медалите, Ивет се бори с над 70 състезателки. Това е най-големият успех, постиган от български състезател на световно първенство по карате за мъже и жени, и най-голям успех в историята на олимпийското карате в България.

Дияна Ганева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *