Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

Заболеваемостта от COVID-19 в областта се утрои

Констатираха още един жител на региона с индийския вариант на коронавируса

СЕРИОЗЕН РЪСТ БЕЛЕЖАТ ДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ С КОРОНАВИРУС ВЪВ ВЕЛИКОТЪРНОВСКА ОБЛАСТ. Само за две седмици заболеваемостта се е увеличила три пъти. Така от 14 на 100 000 души към 25 юли към 4 август вече е 42 на 100 000 население. Медиците са категорични, че това е началото на четвъртата COVID вълна в региона и изказват тревога, че щом още в разгара на лятото инфекцията се разпространява толкова бързо, в началото на септември ситуацията ще е много усложнена.

В момента в болница са настанени 19 души, а в домашни условия се лекуват 88. Под карантина са поставени 876 лица. Отново лидер в негативната класация по заболели по общини е Велико Търново с 45 инфектирани. Следва Горна Оряховица с 18 и Павликени и Свищов с по 15 диагностицирани. Без случаи на заболели са Златарица и Сухиндол.

По данни на Националния център по заразни и паразитни заболявания във Великотърновска област е установен още един инфектиран с индийския вариант на коронавируса. Пробата е била взета на 19 юли и изпратена за секвениране в лабораторията в София, но резултатът е излязъл на 3 август.

По отношение на процеса на ваксинация вече са поставени общо 52 942 дози, а със завършен имунизационен цикъл са 26 303 лица. Продължават да работят зелени коридори, в които се дава предимство на хората над 60 години, които попадат в рисковата група за COVID-19.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *