Как да избираме телевизори според размера на стаята

Телевизорите стават все по-големи, също и разделителната им способност. Това може да бъде доста изкушаващо. Но дали е добра идея да сложите огромен телевизор в преклено малка стая?

Отговорът е отрицателен. Ако искате да гледате удобно, да виждате добре детайлите, да получавате истинско, реалистично преживяване, трябва да съобразите размера на телевизора с този на помещението, в което ще го гледате. Ето как:

Няколко бързи съвета

Първо измерете стаята и разстоянието, от което ще гледате телевизия. Ако екранът е твърде голям и Вие седите прекалено близо до него, ще чувствате напрежение в очите. Освен това вероятно няма да можете да виждате добре цялата картина и ще различавате пикселите в изображението. Конкретни съвети за това как да изчислите подходящия размер на екрана можете да прочетете по-долу.

Вторият важен фактор при избора е резолюцията. Днес се предлагат телевизори с резолюция 1080р, 4К и 8К. Колкото по-голяма е тя, толкова по-близо до телевизора може да седите.

Обърнете внимание на реалните размери на модела, за да можете да го поставите спокойно на предвиденото място. Цифрата, които ще видите посочена в характеристиките, определя диагонала на екрана, но не и ширината и височината на уреда. Ако пространството е ограничено, може да се изненадате неприятно.

Как да изберете разделителна способност

В телевизорите 4К има почти четири пъти повече пиксели, отколкото при 1080р (HD). Това означава, че можете да гледате много по-отблизо, без да изпитване напрежение в очите. Уловката е, че това важи само ако телевизорът получава сигнал с 4К качество.

Съответно 8К е още по-висока резолюция, но на този етап едва ли е добра идея да стоите твърде близо до този тип екрани – има още какво да се желае от технологията им.

 

 

Как да изберете размер на екрана

Насоките, които ще Ви дадем, не са съвсем универсални, но са достатъчно лесни и съвсем практични.

Първо измерете най-близкото разстояние между дивана/фотьойла и мястото за телевизора в сантиметри. Като го разделите на две, ще получите максималната големина на екрана, който можете безопасно да гледате. Резултатът ще е в сантиметри, а спецификациите – в инчове, затова умножете получената стойност с 0,39. Ще получите максималния диагонал, който да търсите в магазина за телевизори.

Пример:

Разстояние между дивана и телевизора: 270 см

Диагонал, см: 270 : 2 = 135 см

Диагонал, инча: 135 х 0,39 = 52,65

Най-близкият модел до 52,65 е 54 инча. Това е и най-големият размер, който можете да използвате, за да получите наистина страхотно преживяване.

За телевизорите с 4К резолюция оптималното разстояние е до 1,5 пъти по-голямо от диаметъра, тоест във формулата трябва да делите не на 2, а на 1,5. Така се оказва, че телевизор 54 инча можете да гледате от диван, отдалечен на 54 до 81 инча (140 до 210 см).

Допълнителни съвети

Ако имате голямо семейство или каните често гости, те вероятно седят на различни места, разположени на различно разстояние от екрана. Когато пресмятате, правете измерванията от мястото, което е най-близо до екрана.

Когато поставяте телевизора, постарайте се ъгълът между очите и екрана да бъде не повече от 15° нагоре или надолу и не повече от 40° наляво или надясно.

Източник: Обекти

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.