Водещи новиниКултура

Откриха къснономадски некропол в подножието на крепостта Ряховец

Намерени са овъглен дънер на над 700 години и следи от езически погребални ритуали

При рекултивация на сметището край Горна Оряховица в подножието на средновековната крепост Ряховец е разкрит древен некропол. Това наложило провеждането на спасително проучване. Оказали се много интересни и важни от научна гледна точка артефакти.

Откритите осем гроба, които археолозите са проучили, са с белезите на нехристиянски обред. Погребенията са от началото на XIII век и носят характеристиката на езически ритуали.

„Странното е, че ориентацията на гробовете е югозапад-североизток. Това е характерно за къснономадските народи и допълва хипотезата, че крепостта Ряховец е свързана с уседнали в местността кумани в края на XII и началото на XIII век“, съобщи ръководителят на археологическата експедиция Илиян Петракиев от Регионалния исторически музей във Велико Търново. Проучвателят допълни, че при някои от индивидите горните крайници са поставени в нетипично за християнството положение. Ръцете са свити в лактите и поставени на раменете. При други долните крайници липсват, а при трети са привързани един към друг.

„Това, което най-много озадачава и дава предпоставки да се смята, че става въпрос за некропол на народ, който не е бил все още християнизиран, е наличието на множество ями с въглени и животински кости. Вярванията на тези народи са свързани с магическата сила на огъня. Погребалните обреди са едни от най-консервативните и по-трудно се променят“, коментира Петракиев.

Археологът допълва, че в този аспект две от ямите са най-показателни. Едната е в средата на каменна площадка и в нея е открит череп на бик. Другата е до последния гроб N 8 е най-интересната, а там проучването все още продължава. Намерено е огнище с монети, а под него овнешки череп. Оказало се обаче, че това не е подът на ямата, а следва голям овъглен дънер на над 700 години.

„Той е с дължина 80 сантиметра и диаметър 25 сантиметра. Запазен е благодарение на това, че е овъглен, а това се е случило, защото, докато е горял, дънерът е бил затрупан с пръст и тя е запечатала ямата. При тези къснономадски народи има обичай никога да не се гаси огън с вода, а пламъците се „приспиват“ чрез пепел или с пръст“, изтъква Илиян Петракиев.

Археолозите са взели фрагменти от дънера за лабораторни анализи и в момента го обработват със специален препарат, за да се укрепи и консервира. Идеята е находката да бъде експонирана в Историческия музей в Горна Оряховица.

„Тепърва ще се прави анализ какъв вид дървесина е, но се предполага, че е дъб. Отстрани на дънера, където е горял силно огънят, бяха намерени кости от кон и подкова“, казва в заключение Илиян Петракиев.

Веселина АНГЕЛОВА

Снимки личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *