Националната библиотека получи дар от Тибетското бюро на Далай Лама

Националната библиотека получи дар от Тибетското бюро на Далай Лама, съобщават от библиотеката.
По думите им българската книжовна съкровищница е сред 113-те библиотеки в Централна и Източна Европа избрана да получи четири книги, написани от лауреата на Нобелова награда за мир – в годината на благодарност към Далай Лама.
Той е приеман по цял свят не само като религиозен водач, но и като посланик на мир и любов, лидер, който работи за благото на тибетската култура, религия и идентичност. Тибетците отбелязват 2021 година като година на благодарност към него и отправят молитви и пожелания той да живее поне до 113-годишна възраст за доброто на всички чувствителни души. Затова избраните библиотеки, които получават дарение, са точно 113.
В писмото до директора на Националната библиотека – Красимира Александрова, Тибетското бюро на Далай Лама в Женева, Швейцария, пише „Вашата, уважавана от нас библиотека, е една от избраните институции, включени в този проект. За нас е чест и удоволствие да Ви дарим следните четири книги, написани от Негово светейшество Далай Лама: „Изкуството на щастието“, „Свобода по време на изгнание“, „Отвъд религията“ и „По пътя към истинско родство между религиите“. Подбрали сме тези четири заглавия, които представляват четирите основни мисии на Негово светейшество Далай Лама – насърчаване на човешките ценности и религиозната хармония, опазване на тибетската култура и природата на Тибет, както и възраждането на древните индийски традиции и познание Наланда за мир и прекратяване на насилието“.
„За Националната библиотека това дарение е признание за усилията, които полага за съхраняване на книжовното културно наследство на България, за опазването на културата на славянския свят и пиетета към езика и нашата азбука. Книжовната съкровищница на България вече 143 години следва завета на първоучителите и съпокровители на Европа, братята Кирил и Методий за съхраняване на род, религия, култура чрез просвещение“, коментират от библиотеката.
Дарението вече намери своето място във фонда на Националната библиотека. А посланието в писмото на Чими Ригзен от Централната тибетска администрация със сигурност ще стигне до всички посетители на библиотеката: „По време на тези трудни времена ние се надяваме, че тези книги ще донесат мир, хармония и надежда на читателите и ще спомогнат за разпространението на посланието за любов и състрадание“.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *