Откриха природно лекарство срещу новия коронавирус

Растението черен кимион (Nigella sativa), което се среща в Северна Африка и Западна Азия, може да се използва в бъдеще като ново лекарство срещу Ковид-19, сочи проучване на австралийски учени, цитирано от изданието „Медикъл Експрес“.
Според изследователите от Технологичния университет на Сидни тимохинонът – активната съставка в черния кимион – може да се свърже с шиповидния протеин на новия коронавирус и да предотврати белодробна инфекция.
Учените твърдят, че той може също да блокира цитокиновата буря, която се развива от тежко болни пациенти, настанени в болница с Ковид-19.
Доказано е, че тимохинонът предотвратява отделянето на предизвикващите възпаления химикали като интерлевкини. По този начин активната съставка в черния кимион може потенциално да участва в лечението на астма или екземи, на артрит, включително ревматоиден и остеоартрит, дори и на множествена склероза.
Черният кимион има положително въздействие при лечението на високо кръвно налягане, холестерол и диабет. Като противовъзпалително средство растението помага на страдащите от алергичен ринит и синузит, както и от епилепсия при децата.
Растението също така е доказано ефективно в лабораторна среда за унищожаване на бактерии като златист стафилокок, които могат да причинят множество от леки до тежки инфекции, ако проникнат в кожата.
Данните от проучването са публикувани в изданието „Клиникъл енд експериментъл фармаколъджи енд физиолъджи“.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *