Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

Ключова инвестиция за 25 млн. лв. в Г. Оряховица напът да пропадне, проектът е стратегически за цяла Северна България

Димитър Николов с парламентарно питане за интермодалния терминал

ПРОЕКТЪТ ЗА ИНТЕРМОДАЛЕН ТЕРМИНАЛ В ГОРНА ОРЯХОВИЦА Е ИЗПАДНАЛ ОТ ПОСЛЕДНИЯ ВАРИАНТ НА НАЦИОНАЛНИЯ ПЛАН ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ И УСТОЙЧИВОСТ. Въпрос към служебния заместник министър-председател по управление на европейските средства Атанас Пеканов за пропадащата инвестиция за над 25 млн. лв. зададе в рамките на петъчния парламентарен контрол народният представител от Великотърновския избирателен район Димитър Николов. То е своеобразно продължение на неформален разговор, проведен преди дни между Димитър Николов и Атанас Пеканов и в изпълнение на поетия от Николов ангажимент да лобира за изграждането на терминала. Според Николов спирането на този важен за Северна България проект ще засили още повече различията в развитието на Северна и Южна България. Съоръжението е планирано да се простира на близо 100 дка и ще осигурява възможност за бърз и ефективен комбиниран превоз на контейнерни товари от тирове с железопътен и въздушен транспорт, което допринася за намаляване на трафика по републиканската пътна мрежа, както и за намаляването на вредните емисии. „Идеята е трасетата да се разтоварят от тирове и така да се намалят и катастрофите. Проектът е един от най-важните не само за Горна Оряховица и областта ни, но и за цяла Централна Северна България“, коментира и кметът инж. Добромир Добрев.

МОДЕРНИЗИРАНЕТО НА ТРАНСПОРТНАТА ИНФРАСТРУКТУРА Е СТРУКТУРООПРЕДЕЛЯЩО ЗА РАЗВИТИЕТО НА БИЗНЕСА В СЕВЕРЕН ЦЕНТРАЛЕН РЕГИОН. При срещите ми през последните седмици в избирателния ми район представители на бизнеса и местната власт са силно обезпокоени от факта, че в ревизирания План за възстановяване и устойчивост на България проектът „Преустройство и рехабилитация на ключови гарови комплекси и изграждане на интермодален терминал – Горна Оряховица“ е преработен, като е отпаднал обект „Изграждане на интермодален терминал в Горна Оряховица“, отразен в предишните версии, без да са посочени мотиви за това, каза от парламентарната трибуна Димитър Николов.

За постигане на балансирано развитие и намаляване на дисбаланса между Северна и Южна България е необходимо да се развият сухопътният, железопътният и въздушният транспорт, като свързващо звено би бил интермодалният терминал в района на Горна Оряховица. Мястото на терминала е стратегическо и засяга товаропотоци, идващи от север и от юг, като терминалът е разположен на възлово място (до най-голямата жп гара в Северна България и коридор N 9), каза Николов.

Изграждането на интермодален терминал в Горна Оряховица би подобрило интермодалността на транспортните връзки на предприятията в района на Горна Оряховица, Велико Търново, Лясковец и Севлиево, както и към бъдещия нов завод за електромобили в района на Ловеч, допълни още народният представител. Николов посочи още, че на летище Горна Оряховица има организирано митническо бюро, което ще позволи по-бързото въвеждане в терминала на услугата по митическо освобождаване на товарите.

Реализирането на проект за изграждане на интермодален терминал в Горна Оряховица би допринесло за социално-икономическото развитие в региона чрез създаване на условия за изграждане на индустриални паркове и развитие на услугите, свързани с него, увеличаване на местните приходи, подобряване на екологичната обстановка, но най-вече разкриване на работни места и повишаване стандарта и качеството на живот в областта и региона. В съседство с бъдещия интермодален терминал Община Горна Оряховица разработва проект за изграждане на индустриален парк, който е в напреднала фаза, вече има изготвен ПУП, разработва се концепция за парка. Най-големият работодател на територията на община Горна Оряховица – „Захарни заводи“, е заявил инвестиционно си намерение за изграждане и на частен индустриален парк.

Със спирането на реализацията на този важен за развитието на Северна България проект ще се засилят още повече различията в развитието на Северна и Южна България, категоричен е Димитър Николов. Той настоя, че изваждането на терминала от плана е ясен знак за потенциалните инвеститори за несигурност в средата и въздържане от инвестиции в района на Северна България като цяло.

Докога България ще се движи на две скорости – Северна и Южна България, попита Николов, и бе категоричен, че ще използва всички видове лостове, всяка една трибуна, докато проектът за интермодалния терминал не бъде върнат в Плана за възстановяване и развитие.

КАКВО ВКЛЮЧВА ПРОЕКТЪТ ЗА ИНТЕРМОДАЛЕН ТЕРМИНАЛ

Първият етап включва извършването на предпроектни проучвания в пълен мащаб и избор на местоположение на терминала. За него е предвиден бивш военен терен от над 60 дка, както и поне още толкова общински земи в района на възел „Честово“ и летището. Ще се направят идеен проект и генерален план за развитие на терминала. Първият етап предвижда също и административно-териториалните процедури по отчуждаване (ако е необходимо), екологични процедури и т.н.

Вторият етап – изграждане на терминала съгласно Генералния план за развитие, включва техническо проектиране, строително-монтажни работи, оценка на съответствието и упражняване на строителен надзор по ЗУТ, оценка на съответствието с техническата спецификация за оперативна съвместимост с железопътния транспорт в рамките на ЕС, техническа помощ за управление на проекта.

Предвижда се изпълнението на проекта да започне през 2022 г и да продължи до 2025 г.

За изграждането на интермодалния терминал в Горна Оряховица са предвидени 25 млн. лв. Стойността зависи в голяма степен от теренните условия, състоянието на железопътната и пътната инфраструктура в района, както и от необходимостта от допълнителни работи по довеждащата инфраструктура

Стилян НАЙДЕНОВ

 

Проектът за 25 млн. е ключов за развитието на Северна България.

 

Димитър Николов

One thought on “Ключова инвестиция за 25 млн. лв. в Г. Оряховица напът да пропадне, проектът е стратегически за цяла Северна България

  • 13.08.2021 в 12:58
    Permalink

    Абе важното е да се асфалтират малките улици в София. Това провинцията… за друг път. Софето е приоритет.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *