Ловджии от Ново село доминираха на състезание по стрелба във В. Търново

В надпреварата взеха участие 41 души, сред които една жена

ТРАДИЦИОННОТО СЪСТЕЗАНИЕ ПО ЛОВНА СТРЕЛБА В СТАРАТА СТОЛИЦА СЕДМИЦА ПРЕДИ НАЧАЛОТО НА НОВИЯ ЛОВЕН СЕЗОН привлече вниманието на 41 претенденти за приза за най-точен мерник. Бройката е по-малка в сравнение с тази от миналогодишното събитие, когато са се включили 54 души. Участниците спазваха противоепидемичните мерки, за да се ограничи възможността от разпространение на коронавирус.

Съревнованието се организира от Ловно-рибарско дружество „Сокол – 1884” – Велико Търново, а домакин на зрелищното събитие бе стрелбищният комплекс в квартал „Картала“. Главен съдия бе шампионът на България по ловна стрелба Димитър Йорданов. Състезателите трябваше да се справят с редица предизвикателства, като едно от тях бе да уцелят паничка, която се движи със скорост около 30 м в секунда.

Най-силно представяне направиха ловджиите от дружинката в Ново село. Те взеха първото място в категорията за отбори. Второто място завоюваха стрелците от Миндя, а трето – тези от Арбанаси.

Демонстриралите най-добри способности бяха поощрени с купи и грамоти, връчени от председателя на сдружението Димитър Йорданов.

В индивидуалната надпревара изпъкна Мерт Чолаков. Той също е представител на Ново село и завоюва златен медал. На крачка от него и със сребро се окичи Тихомир Неделчев. Третото място отиде при Бойчо Мошев. Следващите места заеха Петър Досев от ЛРД – Балван, Явор Димитров от ЛРД – Водолей, и Ради Хаджирадев, председател на дружинката в Миндя.

Само една дама прояви смелост да застане рамо до рамо с мъжете. Това е представителката на Емен Йордана Папазова. ТЯ Е САМО НА 22 ГОДИНИ, А ОЩЕ КОГАТО НАВЪРШИЛА ПЪЛНОЛЕТИЕ, ИЗКАРАЛА КУРСОВЕ ЗА ЛОВДЖИЙКА. Младата жена показа, че точният мерник не е запазена марка само за силния пол.

Най-възрастният участник в състезанието бе 73-годишният Валери Паунов от дружинката „Къпиново – Церова кория“.

Съревнованието бе последна тренировка на ловджиите преди откриването на ловния сезон на 14 август. Тогава започва отстрелът на пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски бекас, обикновена бекасина и др.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка: Съюз на ловците и риболовците в България

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *