Клошари превърнали в тоалетна мястото под терасата на търновка, тя зове за помощ

Представители на полицията и на местната власт само вдигат рамене

 

Клошари са си спретнали тоалетна под терасата на Наташа Илиева от Велико Търново, така е от две години, но напоследък положението станало нетърпимо. Тя живее сама на първия етаж на ул. „Ален мак” 9, вх. В, ап. 2 и не смее да отвори прозорците на северната си тераса, защото отдолу се носи невероятна смрад. След като писала жалба до кварталния, обърнала се и към общински съветник, който само вдигнал рамене, в отчаянието си Наташа Илиева се обърна към в. „Борба” с молба за помощ и огромната надежда, че след публикацията институциите ще се размърдат. Няколкото квадратни метра са „минирани” с човешки изпражнения, черупки от яйца и други боклуци, в което се убеди и нашият екип. Омазани са дори стените, а с фекалии, вече засъхнали, са замеряни и отсрещните задни прозорци на близкия магазин. Нещо, което здравият разум трудно може да приеме.

Проблемът, с който Наташа Илиева засега не може да се пребори, започва преди две години. Клошарите се изхождали под терасата й, но по-рядко и тя все някак се справяла, чистейки след тях. От 15 юли обаче в продължение на седмица настанал терор и това се случвало всеки ден. „Правят го нощем, защото не мога да ги засека. Снощи оставих да светят и двете тераси – нямаше нищо. Но не съм сигурна, че от утре пак няма да започнат. Освен че ползват мястото под терасата за тоалетна, мъкнат от контейнерите миризливи яйца и лук, има следи и от повръщано. Невъзможно е да се живее вече тук. Аз съм се запечатала от северната страна, не мога да поема дъх… Това не е човешко! Гражданка съм на Велико Търново, плащам си редовно 50 години данъците на Общината и искам някой сериозно да ми обърне внимание. Разбирам, че моят проблем в сравнение с големите в града и България изглежда маловажен, но за един възрастен човек със здравословни проблеми никак не е. Вдигам кръвно, получих нервен стомах, повече така не може…”, оплаква се жената.

На 19 юли Наташа Илиева подала жалба до кварталния, а бездушният му отговор бил, че трябва да си чака реда и размахал пред нея тесте с писма на граждани. На 30 юли тя отива отново, за да разбере има ли движение по нейния въпрос и научила, че патрулките са предупредени. До днес обаче промяна в положението няма.

Двамата мъже, които подозира Наташа Илиева, редовно ги вижда да тикат количка с всевъзможни неща и да се въртят около близките контейнери, да ядат близо до блока й каквото намерят, а остатъците после намира под терасата си. Единия дори успяла да засече в крачка и му направила забележка, че тук не е тоалетна. Два дни не се случило нищо, но после нещата ескалирали. Клошарите ги виждали и живущите в блока, но търновката не очаква съдействие от съседите си, защото, по думите й, били като орел, рак и щука. „Миризмата се разсейва към горните етажи и на никого не му пука”, казва жената. Не може да се оплаче на домсъвета, защото такъв входът няма, а синовете й живеят другаде.

„Казах на полицаите, че се подвизават около магазина на СБА, за да ги ориентирам. Достатъчно е две нощи да дежурят по няколко часа, да им направят засада и ще ги хванат. Но никой не взема отношение. 95 процента съм сигурна за тези двамата, че те вършат тези безобразия. Те са асоциални, аутсайдери, виновен им е целият свят, че са на това дередже, но аз ли трябва да го отнасям… Изнемогвам вече”, нарежда Наташа Илиева. Поискала е среща със зам.-кмета Георги Камарашев, смята да се обърне с проблема си и към Общинския съвет.

Случаят наистина е частен, но както се казва, да не ти идва до главата. А и подобни импровизирани тоалетни има на още много места във Велико Търново. Корените на проблема обаче са по-дълбоки – в липсата на обществени тоалетни в града и на всякаква статистика за клошарите и контрол върху тяхното психично здраве.

В няколко публикации в. „Борба” акцентира върху проблемите с чистотата на старата столица. Градът е мръсен, а великотърновци очакват от Общината бързи решения, и то сега. Защото обясненията за обективните обстоятелства градът да е в такова състояние, които получихме от общинските отдели, не променят ситуацията. А тя в никакъв случай не кореспондира с имиджа ни на туристическа дестинация.

Ана РАЙКОВСКА

Сн. авторката

 

7 thoughts on “Клошари превърнали в тоалетна мястото под терасата на търновка, тя зове за помощ

 • 09.08.2021 в 12:40
  Permalink

  никой няма да ви помогне, ще трябва сама да се спасявате
  „усвоете“ си мястото – обърнете се към фирма, която изработва железни врати и огради
  затваряте цялото място, с вратичка с катинар от тясната страна, ще може да го ползвате, например за дърва
  попитайте някой от блока дали не му трябва такъв „склад“, може той да си го плати, все пак е с размери на половин мазе
  остава за вас неприятното почистване …

  Отговор
 • 09.08.2021 в 12:43
  Permalink

  Госпожата да се обърне към някоя голяма телевизия.Докато не ги покажат уважаемите господа, длъжни да се справят с проблема по тв – то, нищо няма да стане !

  Отговор
 • 09.08.2021 в 13:57
  Permalink

  Във град Перник този проблем щеше да се разреши много бързо с винкел в ръка.Търновчани обаче са
  възпитани и се оправят с молби към всевишния.

  Отговор
 • 09.08.2021 в 14:32
  Permalink

  Трябва да се помогне на бездомните хора, не да мрънкате, че ви мирише от терасата. Ако не под вашата тераса ще отидат под друга. Общината да се вземе в ръце и да помогне на хората в нужда. Сума ти сгради и апартаменти са необитаеми – дайте дом на бездомните.

  Отговор
  • 15.08.2021 в 0:42
   Permalink

   Уви, доста от тях не са в нужда. Просто така искат да живеят – влече ги. А потърпевшата да си купи кутия средно големи пиратки и като засече някой клекнал долу да пали и да пуска. Ще му мине „нуждата“ на момента и занапред.

   Отговор
 • 09.08.2021 в 14:58
  Permalink

  Аз вече съм патила от това и помня, че процедурата е търчане по институции и разходи в лолза на общината. Не си собственик на земята под апартамента, но те задължават да закупиш 10 кв.м общинска земя под терасата!?

  Отговор
 • 10.08.2021 в 1:58
  Permalink

  Това не са само бездомни, Дали са им и панелки….Само с по един изстрел в тъмното е оправи нешщщата

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.