Водещи новиниЗдраве

На прага на новата COVID вълна търсят лекари под дърво и камък във Велико Търново

Дават стартова заплата от 2200 лв. и въпреки това няма желаещи

 

ОСТЪР НЕДОСТИГ НА МЕДИЦИ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЗАТРУДНЯВА РАБОТАТА НА ОБЩИНСКИТЕ ЗДРАВНИ ЗАВЕДЕНИЯ. Необходими са общо 28 лекари и 45 професионалисти по здравни грижи, за да се попълнят редиците на ангажираните в сферата на опазването на живота и здравето на пациентите. Тревога по проблема бият от Специализираната белодробна болница „Д-р Трейман“, Комплексния онкологичен център, Центъра за психично здраве и Центъра за кожно-венерически заболявания. Ситуацията се усложнява и от факта, че медиците, работещи в тези стационари, са на възраст, като едва двама са под 35 години.

Най-сериозна обаче е необходимостта от нови кадри за респираторната болница, в която, освен че се лекуват болни от коронавирус, всяка есен се препълва и от пациенти с други белодробни заболявания. Ръководството на клиниката е обявило на официалната си интернет страница, че дава заплата от 2000 лв. за медици без специалност и 2200 лв. за доктори със специалност. Отделно от възнаграждението лекарите ще получават и по 1278 лв. бонус от държавата за работа на първа линия в борбата с COVID-19. Предвидено е изплащането и на допълните суми, сред които за нощен труд. Ако желаещите да се присъединят към екипа не са от старата столица, Община Велико Търново пък ще им осигури ведомствено жилище за настаняване. Обмисля се вариантът и за даване на стипендии.

ЗА ДА СЕ ПРИВЛЕКАТ МЛАДИ ХОРА В СЕКТОРА, СЕ ПРЕДЛАГА ФИНАНСИРАНЕ ПО ВРЕМЕ НА ТЯХНОТО СЛЕДВАНЕ, а в замяна те да работят поне 5 години в общинска болница след дипломирането си. Идеята е на управителя на клиниката „Д-р Трейман“ д-р Стела Денчева, която е изпратила писмо до местната администрация.

Стипендиите ще служат за покриване на семестриалните такси. Такава практика има и в МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица.

Запълването на свободните места в общинските лечебни заведения преди края на лятото е от огромно значение за подготовката им за четвъртата COVID вълна. Припомняме, че заради недостиг на доктори белодробната болница бе застрашена от затваряне в началото на 2021 г.

Галина ГЕОРГИЕВА

One thought on “На прага на новата COVID вълна търсят лекари под дърво и камък във Велико Търново

  • Под чекмеджето с пачките търсиха ли?? Може да и изкарат някой лекар с рядка специалност ако погледнат при кешовицата

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *