Старчески домове в Присово и Килифарево планира да разкрие Община Велико Търново

ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПЛАНИРА ДА ОБОСОБИ ОЩЕ ДВА ЦЕНТЪРА ЗА ВЪЗРАСТНИ ХОРА, НУЖДАЕЩИ СЕ ОТ ГРИЖА. В тях ще се предлага идентична услуга като тази в старческите домове. Идеята е едното социално звено да се разкрие във вече нефункциониращото училище в Присово, а другото – в недостроените помещения на детската градина в Килифарево.

Двете институции ще могат да поемат общо 100 души. Въпреки това проблемът с наплива на кандидати няма да бъде решен. Анализ на агенция „Социално подпомагане“ от тази година показва, че чакащите представители на третата възраст в региона са над 200. Заради тенденцията за застаряване на населението се очаква в бъдеще необходимостта от домове за стари хора да се увеличи.

В РЕГИОНА ФУНКЦИОНИРАТ САМО ПЕТ ДОМА ЗА ВЪЗРАСТНИ. Най-големият от тях се намира в Свищов и разполага със 125 места. Вторият е в старата столица – „Венета Ботева“, с капацитет 134 места. Третият дом е в Караисен и дава условия за нормален живот на 35 души. Последната опция е социалното заведение в Златарица, чийто покрив делят 26 души.

Община Велико Търново има и планове за откриване на още 5 центъра – за хора с увреждания с необходимост от постоянна медицинска грижа, за страдащи от деменция, за хора с увреждания, за рехабилитация и интеграция и още един общностен център за деца и родители.

За реализация на амбициозните замисли местната администрация ще търси финансиране с проекти пред Европейския социален фонд.

Галина ГЕОРГИЕВА

One thought on “Старчески домове в Присово и Килифарево планира да разкрие Община Велико Търново

 • 09.08.2021 в 15:35
  Permalink

  Най- хубавата новина. Вместо да се съсипва
  сградата на едноврешното училище.
  Трябва да има центрове в селата или на две три села в едно, старите хора да престояват по няколко часа заедно и да бъдат забавлявани от аниматори, да правят ръкоделие или други занимания, а защо не и по един обяд, така самотните хора ще прекарват в по голямата си част от деня в компанията на обучени за това хора.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *