Стероид намалява обилното менструално кървене

Лечение с противовъзпалителен стероид може значително да намали обилното количество кръв, което някои жени губят по време на месечния си цикъл, съобщи изданието „Медикъл Експрес“, като цитира данни на учени от университета на Единбург.
В проучването са участвали 107 жени на възраст между 21 и 54 години, страдащи от обилно менструално кървене за период от шест месеца до 37 години.
Жените, които получават по 0,9 милиграма дексаметазон два пъти дневно в продължение на пет дни, показват средно намаляване на количеството изгубена кръв с 19 %.
Според учените от Единбург това означава, че дексаметазонът може да се използва за лечение на жени, чието обилно менструално кървене вреди на качеството на живот или на здравето им. Възможно е също са се приложи при жени, които имат тежки странични ефекти от хормонална терапия, но отказват хирургическа намеса.
Изследването може да проправи пътя за използване на дексаметазон като безопасно и ефективно средство – първият нов клас лечение при обилно менструално кървене от близо 20 години.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *