Баща заряза бебето си пред вратите на търновската реанимация, където лекуват жена му след побой

Казусът вдигна накрак социалните служби, от „Закрила на детето“ продължават работа по случая

 

ШОКИРАЩ СЛУЧАЙ НА РОДИТЕЛСКО БЕЗХАБЕРИЕ СТАНА ПОВОД служители на Областна дирекция „Социално подпомагане“ – Велико Търново, да реагират мигновено, за да се погрижат за 3-месечно бебе. Пеленачето било оставено на грижите на татко си, защото майката била приета за лечение в Отделението по реанимация на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“. Таткото преценил, че не е по силите му да гледа бебето, зарязал мъника пред вратите на отделението и си заминал. Слисаните от постъпката медици прибрали детето и сезирали социалните.

36-годишната майка била хоспитализирана заради преживян побой, нанесен от мъжа й, твърдяла тя. Той обаче отричал да й е посягал и да има нещо общо с травмите. Оказва се, че жената е ветеран в отделението, защото в съвсем близкото минало била два пъти приемана в медицинската структура – веднъж заради белодробна емболия и втори път – след последното раждане. Третия път обаче оставила незабравими спомени на екипа.

„След като получихме сигнала за домашно насилие, веднага се задействахме. След изписването на майката настанихме нея и бебето в Кризисния център за жертви на трафик „Търновград“ в старата столица. Положихме невероятни усилия, за да помогнем, с лични средства бе транспортирана до звеното, колегите работиха в почивните дни. Тя обаче още на следващия ден е напуснала и се е върнала при мъжа си“, заяви Мариета Гъркова, началник на отдел „Закрила на детето“ във Велико Търново.

ТЯ СЪОБЩИ, ЧЕ ЩЕ ПРОДЪЛЖАТ ДА РАБОТЯТ ПО СЛУЧАЯ, ЗА ДА ПРОСЛЕДЯТ ДАЛИ ЗА БЕБЕТО СЕ ПОЛАГАТ АДЕКВАТНИ ГРИЖИ. Вече са посещавали дома на семейството, където установили, че в крайна сметка за мъника се грижи детегледачка, осигурена от бащата.

„Ситуацията е доста динамична. Майката многократно е напускала дома и всъщност изобщо не се е грижила за бебето. Тя има още две деца от друг мъж. Партньорът й също има други деца от минала връзка. Обект на нашата работа е само 3-месечното дете, стараем се да направим необходимото, за да приключим работа по най-благоприятния за него начин“, подчерта Гъркова.

Директорът на „Социално подпомагане“ – Велико Търново, Мая Пешева допълни, че поверената й институция поддържа много добри контакти с ръководството на болницата и имат отлично партньорство.

Галина ГЕОРГИЕВА

2 thoughts on “Баща заряза бебето си пред вратите на търновската реанимация, където лекуват жена му след побой

  • 10.08.2021 в 13:27
    Permalink

    Мая ще трябва да се обърнат към новото министерство по ромските въпроси.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.