Търновци не си дават кюмбетата, от 488 безплатни печки на пелети са раздадени само 130

Обявен е нов прием на документи, но интересът е много слаб

 

Независимо че са безплатни по проекта, газовите и пелетните котли не са предпочитани за отопление от жителите на старата част.

От 488 печки на газ и пелети, които Община Велико Търново предоставя безплатно на гражданите срещу печките им на твърдо гориво, са раздадени едва около 130, научи в. „Борба“ от директорката на дирекция „Околна среда“ Зорница Кънчева. Пилотната фаза, при която бяха подменени печките на 60 домакинства в старата част на Велико Търново, „Картала“ и кв. „Акация“ мина, ред е да се реализира втората, основна част на програмата, финансирана от ЕС. Последно обявеният срок за приемане на документи от граждани изтече на 30 юни, но желаещите са малко, каза още Зорница Кънчева. Затова от 16 август до 16 септември Общината ще приема отново документи за останалите нераздадени отоплителни уреди. Те са предимно на пелети, защото на газ са останали единични бройки. „Много граждани питаха, интересуваха се, но като дойде ред реално да се подават документи, се оказа, че интересът не е чак толкова голям. Нямам обяснение защо. От тези, които вече имат новите уреди, нямаме никакви оплаквания. Може би хората се притесняват от това, че все пак трябва да има инвестиция и от тяхна страна що се отнася до печките на газ. От Общината се предлага печката с монтажа й с две години гаранционно обслужване, но прекарването на газ до жилището, вътрешната инсталация, тръби, радиатори – това е за сметка на гражданите. Другото, което ги спира, е, че отоплението на газ и пелети е по-скъпо, отколкото на дърва и въглища“, коментира още тя.

Старите печки се вземат от Общината и се предават за рециклиране по договора, който е сключен по програмата.

Обхватът ще бъде разширен и за подмяна на старите отоплителни уреди ще бъдат включени и големите квартали на Велико Търново – „Колю Фичето“, „Картала“, „Бузлуджа“, „Зона В“ и „Чолаковци“, научи още в. „Борба“. На жителите им обаче ще се предлагат и електрически уреди.

Ана РАЙКОВСКА

One thought on “Търновци не си дават кюмбетата, от 488 безплатни печки на пелети са раздадени само 130

  • 10.08.2021 в 14:36
    Permalink

    Направете достъпни и качествени пелети, всеки те лъже в тази Държава, непосилно е за хората, секат горите и ги продават , а за народа правят от слама и слънчоглед. А да не говорим, че по размер са винаги различни. И в кубиците на дървата те лъжат…грозна работа.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *