Горещи новиниЗдраве

Семейството на млада родилка търси истината за смъртта й

29-годишната Саня Цветанова от Лясковец оставя две деца без майка, седмица търсиха кръводарители, за да я спасят

БЛИЗКИТЕ НА 29-ГОДИШНАТА РОДИЛКА САНЯ ЦВЕТАНОВА ОТ ЛЯСКОВЕЦ, КОЯТО ПОЧИНА ВПЕЗАПНО ВЪВ ВТОРНИК в Александровска болница, ще търсят отговорност от медиците за кончината на жената. Семейството ще настоява за независима аутопсия, с която да се докаже дали фаталният край е настъпил заради лекарска грешка или немарливост.

Пациентката е била лекувана в столичното здравно заведение заради диагноза синдром на Мошковиц. Заболяването е рядко, животозастрашаващо и се характеризира с особена комбинация от симптоми – треска, тромбоцитопения, неврологични отклонения, лекостепенно нарушение в бъбречната функция и образуване на тромби. Повече от седмица в региона се популяризираше призив за кръводарители за Саня и десетки местни се отзоваха на апела за помощ.

Сестрата на починалата – Полина, споделя, че жената е била настанена в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на Александровска болница заради получени усложнения по време на втората й бременност. В деветия месец се наложило бебето принудително да бъде акуширано, защото се появила опасност за живота на майката. След раждането обаче състоянието на Саня рязко се влошава и започват лечение с плазмофереза – обмяна на плазмата в организма в комбинация с преливане на прясно замразена плазма.

Въпреки набавената кръв от дарители Саня издъхва неочаквано и оставя без майка първородната си дъщеричката, която е на 2 години и четири месеца, и втората си рожба – Калоян.

„Не сме в състояние да коментираме повече трагедията, искаме само да си приберем момичето. Не искаме да се прави сензация от нейната смърт“, заяви Полина.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *