Екоинспекторите глобиха с 19 000 лв. три фирми заради нерегламентиран превоз и третиране на отпадъци

СЛУЖИТЕЛИ НА РЕГИОНАЛНАТА ИНСПЕКЦИЯ ПО ОКОЛНАТА СРЕДА И ВОДИТЕ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО НАПРАВИХА 101 ПРОВЕРКИ В 98 ОБЕКТА ПРЕЗ ЮЛИ. 71 от проверките за спазване на екологичното законодателство са били по план, а 30 – по сигнали. Работещите във ведомството са засекли три фирми, които са извършили дейност в разрез със Закона за управление на отпадъците. По този повод са издадени три наказателни постановления на обща стойност 19 000 лв. Глобите са заради транспортиране на смет без регистрационен документ и нерегламентираното й третиране.

През отчетения период екоинспекторите са проверявали сигнали на граждани, свързани със замърсяване на въздуха и неприятна миризма от „Кроношпан България“ ЕООД, изхвърлен контейнер в река Янтра, незаконни обори с крави и прасета и т.н. Алармирано е и за птици в безпомощно състояние – пет бели щъркела, бързолет и ястреб. Шест от тях са транспортирани до Спасителния център за диви животни в Стара Загора за лечение и последващи грижи.

През юли са събрани близо 5000 лв. от суми по наложени санкции в предишни периоди. Получените средства са разпределени и преведени на съответните общини, на чиято територия се намират глобените обекти. Общините, получили най-големи приходи от наложени санкции, са Велико Търново – 1657 лв., Свищов -1600 лв., и Горна Оряховица – 595 лв.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *