Изграждането на колективен имунитет срещу новия коронавирус е невъзможно заради варианта Делта

Изграждането на колективен имунитет срещу новия коронавирус е невъзможно заради разпространението на варианта Делта, съобщи в. „Гардиън“, цитирайки авторитетния британски експерт Андрю Полард.
Той е ръководител на научната група по изследване на ваксините в Оксфордския университет.
„Проблемът е, че този вирус не е морбили. Ако 95 процента от населението е ваксинирано срещу морбили, тогава този вирус не може да се разпространи сред хората – е казал Андрю Полард пред парламентарна група по новия коронавирус. – Делта вариантът може да заразява хората, които са били ваксинирани. Това означава, че всеки, който не е бил ваксиниран, рано или късно ще се сблъска с вируса. И не разполагаме с нищо, което да спре напълно предаването на заразата.“
Експертът също така е отбелязал, че понастоящем няма доказателства за необходимостта от трета доза ваксина, тъй като имунната система на ваксинирано лице дори след десетилетия ще може да осигурява определена степен на защита срещу вируса, въпреки намаляването на нивото на антителата.
Делта вариантът на новия коронавирус беше открит за първи път в Индия през октомври миналата година. Индийският институт за медицински изследвания съобщи, че той е способен да зарази хората дори след ваксинация с „Коваксин“ и „Ковишийлд“, използвани в страната. Вариантът Делта плюс се счита за още по-заразен.
Данни от неотдавнашно изследване на лондонския Имперски колеж показват, че напълно ваксинираните хора на възраст от 18 до 64 години са с около 49 процента по-нисък риск да се заразят от неваксинираните. Вероятността имунизираните да дадат положителен тест след контакт със заразен човек за имунизираните е три пъти по-малък в сравнение с преболедувалите.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.