Израелски инженери направиха роботизиран кошер за пчели

Израелски инженери направиха роботизиран кошер за пчели, който напълно може да замести хората, грижещи се за тях, съобщи в. „Индипендънт“.
Роботизирана ръка прави всичко, което може и един пчелар – от събирането на меда до грижата за насекомите.
С вградените технологии се сканират една по една многобройните пити, които заедно могат да приютят до два милиона пчели – проверявани са за болести, пестициди и в реално време се съобщават опасностите, които заплашват семейството.
Кошерът от последно поколение е дело на израелската компания Beewise.
Денонощната грижа и наблюдение са изключително важни, за да се сведе до минимум рискът от измиране на пчелните семейства, категорични са експертите.
Умният израелски кошер е приблизително с размерите на товарно ремарке. Роботизираната ръка, с която е оборудван, се плъзга между пчелните пити и камерите. Отворите на кошера са цветно кодирани, което улеснява пчелите при влизане и излизане.
Драстичният спад на броя на този вид насекоми в световен мащаб в голяма степен се дължи на използването на пестициди, на изменението на климата и други.
Компаниите търсят различни технологии в опит да спрат измирането на пчелните семейства, като поставят сензори на традиционни дървени кошери или пък прилагат различни методи, сред които и изкуствено опрашване.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *