Владимир Русев: „С добър отбор, подкрепа от бизнеса и обществеността „Локомотив” е готов да се върне в професионалния футбол“

Обновеният отбор на „Локомотив“ тръгна в първенството на Северозападната Трета лига с победа с 5:0 като гост на „Ювентус“ (Малчика). Мачът се игра на стадиона в Белене, но това не попречи на голяма група фенове да подкрепят „железничарите“. Именно на привържениците ще разчита новият председател на Управителния съвет Владимир Русев, за да вдигне отбора и клуба на крака. Това заяви самият той, а и няма кака да е иначе, след като точно фенклубът го издигна за президент.

„Желанието бе да се прекратят дрязгите и да се установи една солидна основа на професионален клуб. Футболната ни общност в момента е обединена и гледа в една посока. Искаме не просто да направим боеспособен отбор, който да се върне в професионалния футбол, искаме да организираме работата в клуба по професионален начин. Целта е не да работим на парче – колкото да закърпим един сезон, а да имаме стабилност за години напред. Изключително много разчитаме на феновете. Надявам се, че те ще се върнат на стадиона и ще подкрепят момчетата. Ще работим много и с бизнеса, за да докажем, че сме добър рекламоносител. Това, разбира се, зависи и от футболистите. Но зависи и от цялата атмосфера в клуба. В края на краищата всички искат да видят отбор, който се бори на терена, в който играят местни момчета и който си поставя високи цели. Това искаме да постигнем. Когато напаснем всички елементи – добър отбор, подкрепа от бизнеса и обществеността, „Локомотив” ще е готов да се върне в професионалния футбол. Връщането на „Локомотив” при професионалистите е само въпрос на време, от всички нас зависи колко точно време ще отнеме“, смята Владимир Русев.

Той е син на една от легендите на отбора от сравнително близкото минало Любомир Русев. 35-годишният нов председател на Управителния съвет на „Локомотив” е преминал през всички формации на Детско-юношеската школа, за да стигне до мъжкия отбор, с който е играл в Трета лига. Спира рано с активната футболна кариера, за да се отдаде на семейния бизнес, но футболната тръпка го връща на стадиона като треньор. Първите деца, с които работи, са от набор 2002/2003. От тях десетина момчета вече са в мъжкия отбор.

„Локомотив” е утвърдено име във футболната общност и това улеснява задачата да се събере отбор, който да е готов да се бори за място сред професионалистите. Въпреки всички трудности треньорското ръководство в лицето на Марин Байчев, Любо Русев и Даниел Захариев изградиха за съвсем кратко време отбор, който ще е фактор в групата и може да се бори за връщане във Втора лига. Оттам насетне зависи и от нас дали ще сме готови за връщане в професионалния футбол. Целта на новото ръководство е да изградим такава основа, която да гарантира дългосрочно бъдеще на „Локо”. Нашите приоритети са наваксване на финансовите задължения, налагане на гръбнак от местни футболисти за отбора и развиване на Детско-юношеската школа. Първата промяна, която вече е факт, е колективното вземане на решения. Целият Управителен съвет на клуба е ангажиран с промените и аз съм само лице на една нова политика. Налагането на местни кадри ще си остане основна задача за клуба и занапред. Гръбнакът на отбора трябва да е от футболисти от региона, така ще се осмислят усилията ни“, коментира още Владимир Русев.

Детско-юношеската школа и развитието й са приоритет за новото ръководство, още повече че отдолу идва талантливо поколение, което си заслужава усилията. В момента Владимир Русев работи с набор 2013-а и с радост споделя, че това е различно поколение. „Преди 10 години трудно откъсвахме децата от компютрите, а сегашните са много по-отдадени на спорта и търсят непрекъснато играта с топката“, споделя треньорът. Русев има треньорски лиценз от БФС и е един от малкото, които имат лиценз и работят по програмата за развитие на младите таланти. Идеята на тази програма е да се работи с най-малките и да им се даде АБ-то на играта с топка, върху което да се надгражда впоследствие с футболна техника и тактика…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *