Водещи новиниЗдраве

Емигрант твърди: „Лекарка във В. Търново ми поиска $500, за да ми постави ваксина срещу Covid-19“

ЕМИГРАНТ В САЩ РАЗКАЗА ПРЕД „БОРБА“, ЧЕ Е БИЛ ВЪВЛЕЧЕН В КОРУПЦИОННА СХЕМА, СВЪРЗАНА С ПРОЦЕСА НА ВАКСИНАЦИЯ срещу коронавирус в старата столица. Потърпевшият дойде лично в редакцията, за да сподели за скандалния случай. По думите му лекарка в местен медицински център му поискала подкуп от 500 долара, за да го имунизира. Човекът пожела да запазим самоличността му, тъй като няма доказателства, с които да подкрепи твърденията си и да уличи въпросната докторка. Твърди, че иска да популяризира случая и да осветли порочния модел, за да не стават други хора жертви на този нагъл капан. Имената на емигранта, както и на медицинския център, се пазят в редакцията.

„Роден съм във Велико Търново и имам двойно гражданство – българско и американско. Лятото се прибрах в старата столица и тъй като исках да пътувам спокойно и свободно, реших да се имунизирам. Спрях се на въпросната докторка заради добрия й имидж и първоначално осъществих контакт с нея по телефона. Тя ми даде повече подробности за ваксинацията и ме записа в списък с желаещи за поставяне на защитната субстанция. Още по телефона ми направи впечатление, че нещо не е наред, защото ми каза, че слагането на ваксина струва пари. Когато отидох лично при нея в кабинета, започна да ме разпитва неща, които нямат нищо общо с повода, поради който съм дошъл при нея. Пита ме къде точно живея, какво работя… Заяви, че трябва да платя 500. Помислих, че има предвид 500 лв., но тя уточни 500 долара. Директно към тази валута се насочи, вероятно защото знаеше, че съм с българо-американско гражданство. Аз й дадох, защото останах с впечатлението, че щом съм пожелал толкова бързо и експедитивно да ми сложи ваксина и да получа сертификат – трябва да платя.

В задължителния предварителен преглед, който се прави преди имунизация, докторката ми обясни, че е добре да ме прати на допълнителни консултации с нейни колеги, защото забелязва разни тревожни симптоми. Усетих се, че се случва нещо нередно. След като ми сложи дозата – на Janssen, си поисках парите обратно. Тя се смути, но ми ги върна. Смятам, че е недопустимо подобно поведение, особено когато става дума за човек, който е положил Хипократова клетва. Аз също се чувствам виновен, защото дадох поисканата сума. Предполагам, че става дума за практика, но нямам доказателства, с които да я улича в това грозно деяние.

Обмислях варианта да сезирам Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ за случилото се, но се отказах. Написах писмо до ръководството на медицинския център, в който работи въпросната лекарка, но вече 3 седмици нямам отговор.

Апелирам хората да не се подлъгват и да се информират, преди да платят за медицински услуги. В САЩ имунизацията също е безплатна.“

Записа: Галина ГЕОРГИЕВА

8 thoughts on “Емигрант твърди: „Лекарка във В. Търново ми поиска $500, за да ми постави ваксина срещу Covid-19“

 • Събрали се двама… хвани единия, удари другия. Искал спешно ваксина и платил, после си искал парите.

  Отговор
 • Едно пояснение за пишман-американеца. Лекарката е джипи, защото само те поставят ваксини. Независимо, че кабинетът ѝ е в ДКЦ тя не е подчинена на ръководството на ДКЦ. Освен това ако е взела пари , разбрала е грешката си и ги е върнала. Защо този “американец” не се е ваксинирал там.

  Отговор
  • “разбрала е грешката си” звучи доста екзотично. Не само че е взела “без да иска”, ами се пазарила и да са долари, а не левове. Май по-скоро случката е такава: българо-американец решил да се похвали кой и откъде е и се пробвал с докторката. Тя си казала “абе тоя като е голяма работа що не ми даде $500, я да видя има ли толкова”. Оня да се изхвърли ги дал, после обаче го хванал яд, че са го прекарали и си ги искал. Оная по неясни причини ги върнала, ако изобщо ги е вземала. И големият герой отишъл да се оплаче не къде да е, а в най-великия европейски вестник. Накратко – може да сте 100% сигурни в достоверността на прочетеното.

   Отговор
   • Ти що го четеш?

  • Рочно така е, само дето ме тя е върнала парите, а той си ги в поискал и си ги е взел. Никаква грешка не не разбрала, а е действала хладнокръвно. Утре може на вас да ви е лична. А може и вече да е.

   Отговор
   • Какво ще рече – взел ги е насила?

 • Грозно, много грозно всички завиждат на “чужденците ” нашенци, сякаш парите в чужбина се берат по дърветата. Алчността на тази жена е чудовищтна. Няма значение, че той се е подвел, тя трябва да изпълнява функциите си съвестно. И корупцията била в правителството….

  Отговор
 • Един дал друг взел после върнал.Ъмериканците да си стоят в комунистическа америка, да си веят червените знамена и индиански пера и да не занимават света с просутиитеси.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *