Водещи новиниОбщество

Разкриват елитен квартал с болярски къщи и архиерейски резиденции от XIII – XIV век на Трапезица

Местни археолози получиха 100 000 лв. за проучвания тази година и вече разбулват тайните на крепостта

 

Археолози продължават да изследват тайните на крепостта Трапезица – източния и северния сектор на хълма. В момента разкопките продължават около църква номер 4, а археологът доц. Мирко Робов и екипът му установяват, че там няма жилищно строителство, нито некрополи, производствени съоръжения или търговски сгради, което е странно.

Доц. Мирко Робов и екипът му продължават разкопките на хълма.

„Тук откриваме голям затворен ансамбъл на високопоставени лица в църковната йерархия, а непосредствено до него още един затворен комплекс с размери над 3 декара, обитаван от член на висшето светско общество. Комуникационната мрежа е много различна от останалата част на крепостта“, сподели още пред медията ни доц. Мирко Робов.

„Установена е сградата на собственика с прилепена към нея сервизна част. От нея отвежда алея през представително оформена порта. Тя е пряк излаз към основната улица в крепостта“, разяснява доц. Мирко Робов.

Държавата чрез Министерството на културата отпусна близо 100 000 лв. за проучвания на историческия хълм през тази година. Трима археолози с около 30 помощници изследват в момента втората местна крепост.

Църква N 4

Според археолозите през миналия сезон около църква N 4 е бил установен нов затворен комплекс, като устройствената му схема наподобява тази на столичните манастири, но някои от елементите го отдалечават от градските. Сега той ще бъде изследван, за да бъде определен като евентуална архиерейска резиденция. От находките, които са открити, се отличава посудата, която е особено впечатляваща предвид дебелината и размерите си, което свидетелства за персоните, обитаващи ансамбъла. Малкият брой открити монети обяснява аскетичния начин на живот, който е водил обитателят на имота.

Множество сгради с архитектурна обособеност и еднакво предназначение, работилници и постройки със сложна композиция дават данни, че са обитавани от средата на XIII до края на XIV в. В края на сезона се очаква откритията на хълма да изяснят характера на градоустройството на древната крепост.

Сериозен интерес предизвиква източният сектор на хълма Трапезица, който придобива характеристика на елитен район на старостоличната крепост. Предстои да бъде разкрит северният ограден зид и изцяло ще бъде планово затворен комплексът. След консервативните дейности планът е да бъде включен в атрактивен експозиционен маршрут между музейната сграда и църква номер 13.

Разкопките ще продължат до края на октомври, като се очаква да бъдат открити множество находки с висока експозиционна стойност, които да обогатят знанията за историята на хълма. Новоразкритата архитектура ще има важен принос в обогатяване на историческия пейзаж на старата столица.

Дияна ГАНЕВА

Снимки: авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *