Забава и знание

Мазната храна предизвиква нежелани промени още в червата

Американски учени твърдят, че са открили корените на процеса, с който мазната храна предизвиква сърдечносъдови заболявания, предаде ЮПИ.
Наситените мазнини нарушават биологията на лигавицата на червата и на бактериите, които участват в разграждането им. Те произвеждат съединение, което макар и да участва в храносмилането, може да допринася и за сърдечносъдово заболяване.
Експерименти с животни показаха, че микробиомът в червата, т.е. бактериите, които ги покриват, имат ключова роля в този процес, обяснява Мариана Байндлос от медицинския център на университета „Вандербилт“ в Нашвил.
Епителните клетки, които покриват червата, и микробите в тях си взаимодействат. Това е здравата среда. Промени в тях могат да се отразят на здравето.
За изследването си американските учени са проверили дали затлъстяването се отразява на равновесието между епителните клетки и микробиома с животински модели. Резултатите им показват, че храната с много мазнини предизвиква възпаление и уврежда епитела в червата. Това нарушава функцията на генериращите енергия митохондрии и клетките на червата произвеждат повече кислород и нитрати. Процесът стимулира увеличаването на вредни микроби, като Е. коли, и производството на метаболита триметиламин от бактериите. Черният дроб преобразува това съединение в негов окис, който се свързва с развитието на атеросклероза, или натрупването на мастни плаки по артериите.
Атеросклерозата е водеща причина за сърдечносъдови заболявания.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *