Горещи новиниОбщество

БСП Велико Търново в позиция: „Гробът на Никола Габровски не е сметище или тоалетна, местната власт е забравила само него“

Ръководството на БСП в старата столица излезе с остра позиция във връзка със състоянието на гроба на Никола и Мария Габровски. Той се намира в парк „Дружба“, където са и гробовете на други видни българи, като Венета и Иванка Ботеви, Добри Войников, Христо Караминков и Колю Фичето.

За разлика от всички други обаче, гробът на Габровски е на практика забравен от местната власт, твърдят социалистите. Преди няколко години младежи от БСП започнаха кампания за набиране на средства за възстановяване на надгробния паметник. По-късно младите социалисти боядисаха оградата и почистиха пространството около гроба. Днес обаче състоянието му е отново плачевно, установили от ръководството на БСП в старата столица.

При проверка наоколо били пръснати десетки използвани мокри кърпички и опаковки от бира, а гробът бил покрит с камъни и дори тухли. Затова от ръководството се организирали и почистили гроба и пространството около него.

„Гледката беше потресаваща. Навсякъде имаше боклуци, но най-трудно ми беше да повярвам, че някой е хвърлял камъни и тухли по гроба. Изчистихме ги, събра се цяла камара. Докато чистихме гроба му, от парка дойдоха няколко деца и започнаха да ни помагат. Поздравявам техните родители за възпитанието, което са им дали, и ценностите, на които ги учат. Това ме кара да бъда оптимист. Но не е правилно да се поддържат всички други гробове, само не и този на Никола и Мария Габровски, той не е сметище или тоалетна“, сподели председателят на Общинския съвет на БСП Михаил Михалев.

Великотърновските социалисти припомнят, че Никола Габровски е един от най-видните наши интелектуалци. Точно преди 130 години в неговото лозе във Велико Търново се провежда първата социалистическа сбирка в България. Създаването на лявото движение е дело, което заслужава уважение, твърдят от ръководството на БСП. По думите им неслучайно най-дългата улица в старата столица носи името на Никола Габровски, а друга в кв. „Колю Фичето“ е кръстена на неговата съпруга Мария Габровска.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *