Хипертония на бялата престилка, или защо вдигаме кръвното в присъствието на лекари

Италиански учени установиха защо кръвното налягане на пациентите обичайно се повишава в присъствието на лекар, съобщи електронното издание „Медикъл Експрес“. Специалисти от университета на Милано-Бикока са изследвали причините за синдрома, известен като „хипертония на бялата престилка“.
В проучването са се включили 18 души, като 14 от тях са били мъже с нелекувано леко до умерено повишаване на кръвното налягане.
Учените са измерили кръвното налягане, сърдечната честота и активността на нервите и мускулите на доброволците. Това е направено по два пъти в присъствие и отсъствие на лекар.
„Драстично намалява“ тревожността, когато в стаята няма доктор, обяснява съавторът на изследването д-р Гуидо Граси, който е професор по вътрешни болести в университета.
Когато присъства лекар и при двете изследвания кръвното налягане и сърдечната честота се увеличават, а активността на нервите и на скелетните мускули предполага класическа реакция „борба или бягство“, известна с остър стресов отговор.
В отсъствието на медик обаче сърдечносъдовите и нервните реакции са „поразително различни“, установяват изследователите. Показателите за реакция „борба или бягството“ напълно липсват.
Най-високото систолично кръвно налягане средно е с около 14 пункта по-ниско, когато участникът е сам спрямо показателите, отчетени в присъствието на лекар. Спокойствието, че пациентът е сам, също понижава най-високия пулс с близо 11 удара в минута.
Данните са публикувани в изданието на Американската асоциация по сърдечни заболявания.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *