Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

Великотърновска област е втора в страната по заболеваемост от Covid-19

Регионът ни изпреварва дори столицата по брой заразени, а местните болници отново са подложени на голямо натоварване

 

ПЕЧАЛНОТО ВТОРО МЯСТО ПО БРОЙ ДОКАЗАНИ СЛУЧАИ НА КОРОНАВИРУС КЪМ МОМЕНТА У НАС ЗАЕМА ВЕЛИКОТЪРНОВСКА ОБЛАСТ СЛЕД БУРГАС. 14-дневната заболеваемост в региона стремглаво се покачи до тревожната стойност от 149,31 болни на 100 000 души население. Драстично увеличение има и на хоспитализираните инфектирани, в резултат на което местните болници са в трескаво разкриване на легла и преструктуриране на отделения. Медицинските експерти прогнозират, че до седмица диагностицираните ще се удвоят и утроят, а въвеждането на нови ограничителни мерки вече закъснява.

Припомняме, че според новия национален оперативен план за справяне с пандемията още при достигане на 14-дневна заболеваемост от 100 на 100 000 души трябваше в сила да влязат рестрикции за намаляване на капацитета от 50 на 30 на всички заведения за хранене, фитнеси, театри, кина, галерии и т.н. Все още обаче няма издадена такава заповед от местните здравни власти.

ЗА СМЕТКА НА ТОВА СА В ХОД ПРОВЕРКИ ЗА СПАЗВАНЕ НА ПОСЛЕДНО ВЪВЕДЕНИТЕ ОТ ЗДРАВНИЯ МИНИСТЪР МЕРКИ. Съвместните екипи на РЗИ, ОДМВР и Агенцията по храните за една седмица са извършили 152 инспекции в региона. Не са открити драстични нарушения в проверяваните обекти, съставен е един акт за нарушение и са връчени предупредителни протоколи на собственици на обекти. Проверките ще продължат и през следващата седмица, включително и в почивните дни.

И докато компетентните органи следят за спазването на ограниченията, в болниците не пестят усилия, за да поемат засилващия се поток от пациенти в средно тежко и тежко състояние заради инфекцията. Хоспитализирани са 76 души, като повече от половината се намират в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“. Поради увеличението на заразени малки пациенти областната болница е обособила сектор за Covid болни деца в Отделението по педиатрия, научи „Борба“.

През уикенда коронавирусът взе още две жертви – мъж на 75 години и жена на 68. До момента битката със заразата в областта са загубили 682 души.

ВЛАСТИТЕ АПЕЛИРАТ ЗА МАСОВА ВАКСИНАЦИЯ И ВЕЧЕ СА В ХОД ДЕЙНОСТИ по организиране на мобилни пунктове в кварталите във Велико Търново и малките населени места в общината.

По данни на Единния информационен портал в областта са поставени общо 55 837 дози, а най-голям е интересът към ваксините на Pfizer-Biontech и Janssen. Със завършен имунизационен цикъл са 8107 лица.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *