Шахматен талант от Горна Оряховица осми на първенство на ЕС до 10 години

На осмо място се класира Теодор Тутеков на първенството на Европейския съюз по шахмат до 10 години, което се проведе в Мюрек, Австрия, което за рамките на такъв престижен форум е успех за талантливия шахматист от Горна Оряховица. Състезателят на ШК „Асеневци“ поведе в класирането след първите три кръга и даде заявка за много по-челно представяне, но претърпените две загуби впоследствие го лишиха от медалите. Тутеков завърши шампионата с положителен баланс от 4 победи, 3 ремита и 2 загуби.

Изиграха се общо 9 партии класически шах на контрола 90 минути + 30 секунди на ход, от които българският представител събра 5.5 точки, с което еднолично зае осмата позиция.

„Конкуренцията бе огромна, тъй като всяка държава бе изпратила най-добрите си състезатели. Теодор Тутеков е двукратен шампион на България за тази година и като такъв бе излъчен чрез квота от БФШ-1928 да бъде неин представител в Мюрек. Теди се бори достойно и представи България много добре. Като негов личен треньор, не мога да не бъда критична и да не споделя, че може много повече. Съвсем отговорно заявявам, че имаше сили да стане дори шампион. Теди работи много, знае много и има огромно желание и любов към шахмата, боец е. Това, което му липсва, е още малко опит и да заздрави психиката си. За пръв път участваме на първенство на Европейския съюз, а в допълнение на това се наложи Теди да замине сам. Липсата на треньор винаги е осезаема. Разбира се, догодина ще гоним медалите!”, коментира личният треньор на Теодор международната майсторка за жени Цвета Галунова.

18-ото първенство по шахмат на Европейския съюз се проведе в четири възрастови групи – до 8, до 10, до 12 и до 14 години. От българските участници най-предно класиране записа шестгодишният Велислав Захариев, който с 8 победи от деветте изиграни партии при 8-годишните успя да спечели второ място. Йоана Кръстева завоюва 5 точки в групата при 12-годишните и финишира на четвърта позиция сред девойките.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.