След 23 години и 23 титли Йонка Генчева се оттегли от представителния тим на „Етър-64“

Миглена Христова е новият старши треньор на представителния женски отбор на ХК „Етър-64”. Досегашният наставник Йонка Генчева остава в клуба като съветник, ще бъде ползван нейният треньорски лиценз, но от скамейката мачовете ще води Маги Христова. След 23 години начело на етърки с 23 спечелени отличия – 10 шампионски титли и 13 купи на България с жените, Йонка Генчева остава с огромен и решаващ принос за успехите на великотърновския хандбал, съобщиха от клуба.

Маги Христова е родена на 15 април в Габрово, където още в първи клас се насочва към хандбала. 17-годишна идва в “Етър-64” и от самото начало е в женския отбор. От 1998 г. играе редовно, а първата титла идва през 2002 г.
На 18 години влиза и в националния отбор за жени.  Два пъти е напускала “Етър-64”, като две години играе в ХК “Поморие” и после 3 г. в ХК “Свиленград”, където решила да прекрати кариерата си. След завръщането във В. Търново президентът на клуба Атанас Атанасов и предложил да се върне и да помогне на отбора.  Приела и от 2018 година отново е част от него. От миналата година работи с момичета от школата на „Етър- 64“, тази възпитаничките и спечелиха сребърни медали във възрастовата група до 12 години, като отстъпиха на финал за титлата с 12:11 на „Спортист” (Кремиковци).

Подготовка за новото първенство започнаха в понеделник хандбалистките. Те стартираха с физическа подготовка под ръководството на кондиционния треньор Свилен Митрофанов. 10 състезателки направиха първа тренировка, но се очаква в следващите дни поетапно да се присъединяват и останалите момичета. Украинката Олександра Замишляк остава в отбора, тя вече е във Велико Търново и води подготовка. Сънародничката й Анна Захарова не тренира с етърки, но най-вероятно на нея ще продължи да се разчита за мачовете. „До 10 септември съставът ще е напълно сглобен, водят се разговори и за нови попълнения. „Етър-64” ще има боеспособен отбор и за новия сезон”, увери президентът на клуба Атанас Атанасов.

Основно в домашни условия ще протече цялата подготовка. Заради ковид мерките и пандемията етърки вероятно няма да могат да направят проверки с международни отбори. Шампионатът на жените ще стартира в началото на октомври, като засега тимовете в „А” група са осем, но са възможни и промени. Нов член на елита е ХК „Бяла”, който гради сериозен отбор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *