Цонка Христова е новият директор на РИОСВ – Велико Търново

Досегашният шеф Елин Андреев остава на работа в инспекцията като неин заместник

 

Цонка Христова е новият директор на РИОСВ – Велико Търново след спечелен конкурс с висок резултат, обявен от Министерството на околната среда и водите. Заповедта за назначаването й е от 16 август, а на 17 бе първият й работен ден. Тя бе представена на колектива лично от областният управител Георги Гугучков, видя екип на в. „Борба“. Временно изпълняващият длъжността директор Елин Андреев остава в регионалната инспекция като неин заместник.

Новата директорка на РИОСВ – Велико Търново Цонка Христова поема щафетата от Елин Андреев в присъствието на областния управител

Цонка Христова е родена в Горна Оряховица. Завършила е „Икономика“ в Стопанския факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, има и следдипломна квалификация по търговско и европейско право. От 1992 г. се занимава с материята опазване на околната среда, а кариерата й се движи последователно от младши до главен експерт по екология в Община Горна Оряховица. Последва работа в Министерството на земеделието като началник „Безопасност на храните“. От 2011 г. е технически секретар на Регионалното сдружение за управление на отпадъците. Досегашен координатор на проекта за строителството на депото за строителни отпадъци в с. Шереметя, както и по европейския проект LIFE за чистотата на въздуха. Заради встъпването си на поста директор на РИОСВ – Велико Търново тя е освободена от работата си по проектите, защото става държавен служител.

Цонка Христова е и лектор в модул „Управление на отпадъците“ в Сдружението на общините в България. Въпреки новият пост тя ще продължи с лекторската си работа, защото законът позволява.

Първата работа, с която ще се захване новата директорка, е да провери кои са критичните обекти в двете области, които РИОСВ администрира – Великотърновска и Габровска. „Ще изискам от колегите си списъци за тях, за да мога да навляза в проблемите на региона и да знам какво се случва. Това, на което ще държа е редът и дисциплината, защото те са основни фактори за качеството на работата ни. Ще поискам и пълен анализ за състоянието на обекта „Кроншпан“, заради много оплаквания за замърсяване на въздуха“, заяви за нашата медия Цонка Христова.

Това, на което особено държи и настоява да се знае, че ще се погрижи, е населението да има точна информация. Според нея, когато хората са информирани, ще бъде премахнат и страха от негативни явления. Очаква я много работа в това отношение, но обещава коректна информация по всяко време.

Сред първите й планове е и среща с всички кметове на двете области, за да могат заедно да се решават проблемите на населените места. Предвижда в най-скоро време и да събере големите оператори с комплексни разрешителни, за да разбере там как стоят нещата. „Няма начин да няма начин, за всяко нещо има закон, въпросът е в правилното му прилагане и желанието на експертите накрая да се получи положителен резултат“, казва още новата директорка на РИОСВ – Велико Търново.

Занимавайки се дълго време в областта на събиране и оползотворяване на отпадъците, наблюденията на Цонка Христова са, че една от главните причини населените места да не са достатъчно чисти, е ниската битова култура. „Вижте, където и да отидете, в град или село, навсякъде има малки сметища. Като си изхвърлят боклука, хората не си дават сметка после той къде отива, какъв е неговият път след контейнера или импровизираното сметище. Това е и другата ми задача, да повишаваме обществената култура в областта на околната среда“, каза още шефката на екоинспекцията.

Ана Райковска

сн. авторката

3 thoughts on “Цонка Христова е новият директор на РИОСВ – Велико Търново

 • 17.08.2021 в 13:35
  Permalink

  Толкова ли няма млади и кадърни хора за този пост?Защо се назначава пенсионер на 70+години.

  Отговор
  • 17.08.2021 в 18:30
   Permalink

   Заради мераклииката Камелия Джанабетска.

   Отговор
 • 20.10.2021 в 9:37
  Permalink

  Добре, че поне не е Елена Григорова, че тогава си е ….

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *