Водещи новиниИкономика

6 млн. лeва кредити тегли Община Велико Търново за мащабен проект

Средствата са за създаване на зона за културен и конгресен туризъм в Старото военно училище

 

Община Велико Търново е конкретен бенефициент с проект „Създаване на атрактивна зона за културен и конгресен туризъм на територията на Старото военно училище – Изграждане на Експозиционен център (фаза 1)“ по Приоритетна ос 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие“. Съгласно насоките за кандидатстване финансовият посредник – Регионален фонд за градско развитие, е одобрил пакета документи за реализация на заданието. Той ще получи комбинирана подкрепа чрез безвъзмездна финансова помощ и собствено участие.

Проектът обхваща изграждане и обзавеждане на експозиционен център, който се очаква да е мултифункционално пространство, използващо се за събития от всички жанрове – сценични изкуства с оборудвана сцена, сценична техника, депо за декори и костюми, гримьорни, визуални изкуства. Предвидени са пространства с подходящо оборудване за изложби, виртуални представяния, прожекции. Ще има кътове за наука и литература – за научни форуми, културни, търговски и други изложения и борси, оборудвани офиси, както и пространства за книжарница, галерия, приложни изкуства и др. Предвидените инвестиции на този и следващите етапи ще превърнат района на Старото военно училище в съвременен европейски център за култура, наука, творчество, на конгресен и фестивален туризъм.

За собствения си финансов принос към проекта Община Велико Търново иска да сключи договор за кредит с „Регионален фонд за градско развитие“ АД за 2 864 000 лева със срок на погасяване до 144 месеца и гратисен период до 30 месеца. Общината ще иска и втори кредит в размер на 3 227 142 лева при същите условия.

На заседанието си на 26 август Великотърновският общински съвет ще трябва да даде съгласието си Общината да изтегли въпросните близо 6 млн. лв. кредити.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *