Бившата детска градина в Ново село става хотел и пъб с 600 000 лв. инвестиция

Вече е изграден и басейнът към комплекса, собствениците са британци

 

Англичани купиха бившата детска градина в Ново село. Собствениците планират да я превърнат в заведение, към което ще има и хотелска част. Около 600 хил. лева ще бъде инвестицията, за да се изпълни това, което искат. Масивната сграда се намира в центъра над селската чешма и 500-годишния дъб, с който е известно селото. Имотът беше продаден от Община Велико Търново в края на миналата година за малко над 100 000 лв.

Купува го англичанинът Нийл Хефи, който е строителен предприемач и освен това управлява адвокатска кантора в Обединеното кралство. Живее в Ново село от две години. „Дойдох в страната ви през 2018 г. на почивка със семейството си“, разказва той за първото си посещение у нас. България привлича вниманието му не само като туристическа дестинация, но и като потенциален пазар, на който може да развие бизнес. „Проучих и видях, че тук хората са по-малко отколкото земите и има евтини имоти. В селата има много изгодни сделки за хубави места – това ме привлече. С брат ми купихме няколко имота в края на селото, за да изградим по една къща за всеки от нас. Искаме да живеем тук около 6 месеца годишно, а впоследствие да се преместим изцяло“, споделя още Нийл.

Офертата за детската градина го намира в местната кръчма. Една вечер, докато бил с местни в заведението, чул от кмета, че детската градина е обявена за продан. Без много да мисли, отива с брат си, оглеждат мястото и през декември миналата година решават да го купят. „Всичко с таксите ни излезе 105 хил. лв. – това за мен е много евтино предвид мащаба на сградата“, обяснява британецът. Поземленият имот е с площ 3470 кв. м, а разгърнатата застроена площ от всички етажи на сградата е 1098 кв. м. Плановете са целият първи етаж да бъде пъб, кафене и ресторант. Изграждане на игрална зала също е част от плановете на амбициозния предприемач. На втория етаж ще бъдат изградени апартаменти, които ще се отдават под наем. Навън дворът ще бъде с огромен басейн, а изграждането му вече е започнало.

Гледайки към детската градина, местните пазят скъпи спомени за миналото. „Тъжно е, че селото се обезлюдява и няма деца“, споделят те. Въпреки това гледат положително на това, че ще бъде изградено нещо ново и няма да бъде оставено да се срутва, а ще бъде хубаво и ще привлича повече млади там.

Дияна ГАНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *