Учени потвърдиха, че тайната на цигулките Страдивариус е в химикалите

Международен екип от учени потвърди, че Антонио Страдивари и други известни лютиери са обработвали инструментите си с химикали, които са осигурявали уникалния им звук, съобщи сайтът Физ.орг.
Изследователите, ръководени от Тай Хванчин Тай, професор по химия от тайванския Национален университет, идентифицираха за първи път и някои от използваните химикали.
В проучването е участвал също проф. Джоузеф Надивари от Тексаския университет A&M, който първи предлага тази теория преди 40 години.
Специалистите сега установиха, че Страдивари и Гуарнери са третирали инструментите с боракс, цинк, мед, стипца и варно мляко, за да ги предпазят от дървояди.
Наличието на тези химикали насочва, че лютиерите са работили заедно с местните аптекари. Всеки е използвал някаква домашна смес за целта. Несъмнено те са установили, че солите, с които импрегнират дървото, го заздравяват и му придават акустични качества.
Те са пазели в тайна методите си за обработване на дървото, но не и какъв е лакът.
Той не е определящ за акустичните качества.
Използваните химикали са открити просмукани в дървото, не само на повърхността му. Това пряко се отразява на качеството на звука.
Антонио Страдивари (1644 – 1737) е изработил около 1200 цигулки, като ги е продавал само на много богати хора, включително на кралски особи. До наши дни са запазени около 600 от тях.
Гуарнери е бил по-малко известен, трудно е продавал инструментите си, но днес те са сравними по качество и цени с тези на Страдивари.
Цигулка на Страдивари може да бъде оценена на 10 милиона щатски долара, а на Гуарнери – още повече.

Източник: БТА

One thought on “Учени потвърдиха, че тайната на цигулките Страдивариус е в химикалите

  • 19.08.2021 в 11:12
    Permalink

    Ако лъка на цигулката е от тъхък и даже фин Пернишки винкел с какви ли химикали трябва да се маже?

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *