Времето

Температурите бавно тръгват нагоре, но големи жеги не се очакват

През нощта ще бъде ясно и почти тихо. Минималните температури ще бъдат между14 и 16 гр. За В. Търново минимална температура около 14. През деня ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб вятър от североизток. Максималните температури отново ще се повишат и ще са между 30 и 32. За В. Търново максималната температура ще е около 30 гр. Атмосферното налягане ще остане без съществена промяна. На тази дата най-високата измерена максимална температура във Велико Търново е 40.6 през 2006 г., а най-ниската измерена минимална температура е 9.8 през 1915 г. Слънцето ще изгрее в 06 ч. и 30 мин. и ще залезе в 20 ч. и 10 мин. Фаза на Луната: три дена преди пълнолуние.

В събота до обяд времето ще бъде предимно слънчево. Следобед ще има променлива висока облачност. Ще духа слаб до умерен вятър от североизток-север. Минималните температури ще останат без промяна, а максималните ще са между 31 и 33. Атмосферното налягане няма да се промени съществено.

В неделя ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността, по-значителни в следобедните и вечерни часове, когато не са изключени и краткотрайни превалявания от дъжд. Ще духа слаб до умерен вятър от север. Минималните температури ще бъдат между 16 и 18. Максималните температури отново ще останат без съществена промяна.

В понеделник и вторник времето ще бъде слънчево, със слаб до умерен вятър от югоизток-изток. Температурите слабо ще се повишат. В сряда през деня времето ще се задържи предимно слънчево със слаб до умерен вятър от западната четвърт. Вечерта и през нощта срещу четвъртък временно ще се заоблачи, но в четвъртък отново ще бъде предимно слънчево. Температурите много слабо ще се понижат.

Над западните и централни части на Стара планина в петък ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността. Ще духа умерен вятър от североизток. Максималните температури на 1200 м ще бъдат около 24. Максималната температура на 2000 м ще е около 18. В събота и неделя облачността ще е променлива, често и значителна. Ще духа умерен вятър от североизток. Максималните температури слабо ще се понижат. В понеделник и вторник ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността. Ще духа умерен вятър от югоизток-юг. Температурите слабо ще се повишат и на 1200 м максималната ще бъде около 26, а на 2000 м – около 19. В сряда и четвъртък облачността ще е променлива, с развитие на мощна купеста и купесто-дъждовна облачност в късните следобедни и вечерни часове, от която се очакват краткотрайни валежи от дъжд, придружени от гръмотевици. Вятърът ще бъде умерен от северната четвърт. Температурите ще се понижат.

НИМХ – Филиал Плевен, ХМО – В. Търново

Дежурен синоптик: Валентина Радойска

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *