Водещи новиниКултура

Търновски учител и изследовател откри неизвестна църква от XIV век в Ивановския скален комплекс

Евгени Коев проучвал района 6 г.

 

Откритите от Евгени Коев помещения на Белберницата.

След целенасочени проучвания, продължили повече от 6 години, спелеологът Евгени Коев откри нова скална църква в Ивановския скален комплекс, спомената от Карел Шкорпил като Белберницата (бел. ред. буквално две помещения) преди повече от 100 години. Досега нейното местонахождение бе неизвестно за изследователите на Ивановските скални манастири дотолкова, че табелите, които са поставени от Историческия музей в Русе, сочат друг обект, проучван вече от Евгени Коев и описан от един от най-големите познавачи на българските църкви – проф. Асен Василиев, през 60-те години. Спелеологът от Велико Търново е първият, който не само стига до двете помещения, но прави пълно и точно описание, заснема ги и ги картикира. Скоро се очаква да публикува откритието си.

„Помещенията са изсечени от монасите, като едното е скална църква, чудесно запазена. Каменоделската работа е прекрасна, стените са изключително прави. Съхранени са олтарната ниша и владишкият трон, но я няма характерната за големите Ивановски църкви стенопис. Липсата на стенописи и графити, както и начинът на изработка ме навежда на предположението, че тя е от най-късно направените, във втората половина на XIV век. Днес е трудно да се каже на кого е посветена. Оказа се, че в района покрай тази скална църква има поредица от скално изсечени и оформени пещери и ниши, които оформят цял манастирски комплекс”, разказва Евгени Коев.

Скалният комплекс се намира на 50 – 70 метра надморска височина в изключително труднодостъпен район, пресечен и каменист, обрасъл с храсти. Може би и затова толкова време е потънал в неизвестност, предполага изследователят, който признава, че откритието е и плод на голям късмет този ден.

Според него църквата е изсечена в скалата от монаха Йоаким, който по-късно става първият канонично признат патриарх Йоаким I Търновски, изградил и Великата лавра „Св. Архангел Михаил” в Ивановския скален комплекс. Откритието на Евгени Коев случайно съвпада с отбелязването на 800-годишнината й.

В експедицията на търновския изследовател са участвали пещерняци от клуб „Дервент”, университетски преподаватели и ученици спелеолози от клуба към Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон”.

Ана РАЙКОВСКА

Сн. личен архив

One thought on “Търновски учител и изследовател откри неизвестна църква от XIV век в Ивановския скален комплекс

  • Абе, Евгени Коев да не е македонец ? Щото също като тях все е открил, все е направил за пръв път и ако не е бил той… и т.н. Споменатата “новооткрита” скалана църква беше “първооткрита” преди 7-8 години от студенти, писано е, да прочете.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *