Правят три нови частни общежития, люта битка за наематели между хотелиери и хазяи

Между 200 и 300 лв. е дългосрочният наем на стая в хотел

Месец преди официалното откриване на академичната година хотели и частни наемодатели са в борба за студенти, показа наша проверка. От известно време насам някои хотели конкурират студентските общежития и частните квартири в болярския град, като предлагат дългосрочен наем за учащи и работници. Освен това в момента е започнал и строежът на нови частни общежития. Едно от тях вече е завършено и се намира между кварталите „Зона Б“ и „Бузлуджа“. Направени са и изкопите на второто от този тип, което ще бъде с две крила – на ул. „Магистрална“, в югозападната част на кв. „Колю Фичето“. Според проекта му мястото за настаняване ще е новост за местния туристически пазар с такива големи мащаби. Тъй като ще бъде първият в града от този тип и ще разчита на електронни системи за достъп с кодове, които елиминират физическото присъствие, а обикновен смартфон може да служи като ключ, има проект и за трето общежитие, което ще бъде в близост до областната болница.

Цената на стая в хотел за продължителен период варира между 200 и 300 лв. за редовните студенти и задочниците, които се обучават в града, показа наша проверка. Отдаването на хотелски стаи за учащи и работещи не е нещо ново и се предлага и в други градове. Тази практика обаче удари частните наемодатели. И докато преди време частните квартири бяха единствена алтернатива за тези, които не ползват студентските общежития, то днес има избор за наемателите дали да живеят в къща, апартамент, хотел, или в къща за гости.

Освен цената, която е особено важна за учащите в болярския град, е важна и локацията. „За мен мястото, което наемам, трябва да е близо до корпуса, в който ще имам лекции. Ако взема по-евтина квартира, но далеч, ще изгубя време и още пари в път“, сподели пред „Борба“ Симона, която ще бъде студентка във ВТУ.

Хотел, разположен в централната част на старата столица, който е известен и с това, че конкурира студентските общежития, предлага тази услуга за 200 лева, което е атрактивно за младежите, тъй като се намира в непосредствена близост до Пети корпус. В стаята има осигурени безплатен интернет и кабелна телевизия, а сметките за ток и вода се плащат отделно. Заради епидемична обстановка, въведена заради Covid-19, собствениците на хотелите са предвидили клаузи в договорите, според които те могат да бъдат развалени по-рано, ако се наложи учащите да преминат към дистанционно обучение.

При частните квартири отдаването на помещения започва от 150 лева за стая, но с обща баня и тоалетна на етаж, и достига до 400 лева за апартамент с две спални, където може да се наеме от повече от един човек. Цената се определя както от обзавеждането на жилището, така и от големината. От миналата година във Велико Търново има и частно общежитие, където може да бъде наета единична или двойна стая в затворен комплекс в кв. „Бузлуджа“, където цените варират между 250 и 300 лева.

Предвид неизяснената обстановка в страната с коронавируса и това дали университетът ще успее да осигури присъствено обучение на своите студенти, голяма част от учащите не бързат да наемат жилища. А наемането в последния момент обикновено се отразява на цените, които се повишават с 10 до 15%.

Дияна ГАНЕВА

Сн. Д. ГАНЕВА

One thought on “Правят три нови частни общежития, люта битка за наематели между хотелиери и хазяи

  • 24.08.2021 в 23:17
    Permalink

    В Перник цените на студентските квартири са два пъти по-високи,защото в Перник има живот ,а във ВЕЛИКО ТЪРНОВО само камъни и румънци.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *