В Шри Ланка забраниха на употребили алкохол да яздят слонове

Властите в Шри Ланка въведоха нови правила, които изискват документи за самоличност на слоновете с биометрични данни и забраняват на хора, употребили алкохол, да яздят животните, съобщи АФП.
В страната слоновете се използват за работа, като транспорт и атракция за туристи, а мнозина богати хора, включително и будистки монаси, отглеждат слонове като домашни любимци, за да демонстрират благосъстояние.
Целта на новите мерки е да защитят животните, тъй като често има случаи на злоупотреби и жестокост към тях. Новите мерки предвиждат строги правила за използването им за работа. Една от тях предвижда на всеки домашен слон да се осигурява баня в продължение на два часа и половина на ден.
Разпоредбата задължава собствениците да осигурят нов вид документи за слоновете с проба от ДНК. Новородените слончета не бива да работят и да бъдат отделяни от майките си.
Занапред работният ден на слоновете не може да надвишава четири часа на ден и нощният труд е забранен.
Мерките засягат и туристическата индустрия. Забранява се повече от четирима души да яздят слон едновременно.
Използването на слоновете във филмовата индустрия също се прекратява, като участието им ще е позволено само в държавни филмови продукции под стриктен ветеринарен надзор. На всеки шест месеца собствениците на слонове се задължават да ги водят на преглед при ветеринарен лекар.
Нарушителите на закона са заплашени от затвор до три години, а животните им ще бъдат конфискувани.
В Шри Ланка има около 200 домашни слона, а 7500 екземпляра живеят в природата. Залавянето на диви слонове е забранено, но нарушителите рядко стигат до съд.
Според защитници на правата на животните повече от 40 малки слончета са откраднати от националните паркове и се отглеждат като домашни животни през последните 15 години.
БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *