Образование

Ученици от Гимназията по моден дизайн усъвършенстваха професионалните си умения в Барселона по програма „Еразъм+”

От 20 юли до 10 август 17 ученици и учителките им Цветелина Тутовска-Милчева и Петя Начева от ПГ по моден дизайн – Велико Търново, бяха в испанския град Барселона по проект № 2019-1-BG01-KA102-061365 на тема „ЗАЕДНО В ЕВРОПА – ЗА УСПЕШЕН ПРОФЕСИОНАЛЕН СТАРТ“, Ключова дейност 1 „Образователна мобилност на граждани“, сектор „Професионално образование“. Проектът е финансиран от Центъра за развитие на човешките ресурси към Националната агенция за България по администриране на Програма „Еразъм+” за периода 2014 – 2020 г. Мобилността се осъществи след две отлагания заради COVID-19.

Учениците от ПГ по моден дизайн получиха сертификати за успешната си професионална практика в Барселона по програмата „Еразъм+”

Бъдещите фризьори, козметици и дизайнери от професионалните направления „Фризьорски и козметични услуги“ и „Моден дизайн“ работиха в различни фирми в Барселона, за да повишат професионалните си умения, което бе и основната цел на пребивавнето им там. Учениците не само работиха, но и откриваха нови тънкости в професиите, които са си избрали, стремяха се да се впишат в ежедневието на града и трудовия ритъм във фирмите. Фирма „Бамос” изигра ролята на координатор между България и Испания, осигурявайки мястото на престоя, работните места, ежедневната прехрана и транспорта.

Учениците попиваха от културата на Испания, усъвършенстваха езиковите си умения и създадоха много нови приятелства и контакти. „Комуникацията беше малко трудна, защото хората там говорят много по-бързо от нас и беше по-трудно да се разберем, но пък упражнявахме два езика – английски и испански. На практиката научих много нови начини за подстригване. Направи ми впечатление, че у нас в България повечето фризьори подстригват с машинки, а там в Барселона подстригват само с ножици и постигат същите резултати. Машинката се използва само за оформяне на бакенбарди и врат”, са впечатленията на Денис Миланов от 10 клас, професия „Фризьор”.


Моменти от работата на терен в различни ателиета на младите фризьори, козметици и дизайнери от великотърновската гимназия 


Несъмнено младите хора се завърнаха обогатени и като личности, и като специалисти. И с по-голяма увереност в себе си заради придобития професионален опит в една чужда страна, което ги прави много по-адаптивни.

За успешно проведената производствена практика учениците от великотърновската ПГ по моден дизайн получиха сертификати, които им бяха връчени официално в Real Círculo Artístico – Барселона, в присъствието на работодателите.

Покрай работата учениците и ръководителите им успяха да разгледат красивия град, да посетят голяма част от неговите забележителности и да се запознаят с богатото му културно наследство.

Ана Райковска

Сн. ПГ по моден дизайн

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *