Политика

Явор Божанков пред „Правосъдие за всеки”: „Промяна в съдебната система няма“

Народният представител от ПГ „БСП за България” в онлайн подкаст на инициативата

Според народния представител от Великотърновски многомандатен рейон Явор Божанков, промяната в съдебната система не само липсва, но такава дори не е започвала. Като причина за това депутатът посочи сложната обстановка в настоящото народно събрание.

„Основата на всеки парламент е управляващи и опозиция. Върху тази конструкция минава целият законодателен процес. Затова в момента, по мое мнение, имаме всеки ден изслушване на министри и никакъв законодателен процес”, заяви Божанков, който се включи в гражданската инициатива „Правосъдие за всеки“.

Липсата на яснота по отношение на ролите в парламента и липсата на управляващи и опозиция поставя страната ни на прага на парламентарна криза, според народния представител от „БСП за България“. Божанков уточни, че в така създалата се ситуация, предвид липсата на мнозинство в парламента, законодателният процес е по-скоро опасен, отколкото полезен.

„Хипотетично, на второ четене имаме сложен законодателен текст. Гласуваме чл. 1, но не приемаме чл. 2, оказва се, че вторият член е във връзка с първия. Законът по-скоро би излязъл „чудовище” от залата. Липсва мнозинство, което да застане зад идеите си и да ги защити” , пояснава Божанков.

Според него сериозна законодателна дейност трудно може да се реализира, от което печеливши са единствено доскорошните управляващи. Божанков уточни, че при нови избори ситуацията в парламента няма да е много по-различна.

„Скандалите между политическите сили, които трябваше да „изчегъртват”, да демонтират и премахват модела „ГЕРБ”, няма да изчезнат изведнъж. Същите тези партии ще трябва да проведат същите разговори. Затова поведението на БСП е точно такова – насочено към диалог. Това е единственото отговорно поведение, предвид кризите с бежанците, ковид и инфлацията, които вече се задават”, коментира Божанков.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *